Mandljeva pita z belim nadevom in marelicami

Mandljeva pita z belim nadevom in marelicami

Opis

Dodatne potrebščine

Naguban model dimenzij 20x20 cm, valjar, maslo za premazovanje, štirikotni model za pite dimenzij 15x15 cm, plinski gorilnik

 

Priprava

Mandljeva pasta

Mandlje drobno zmeljemo in jim po delih dodajamo sladkor. Nato dodamo jajca in meljemo do fine mandljeve paste.

 

Testo

Maslo razmešamo v planetnem mešalniku in mu po malem dodajamo mandljevo pasto. Dodamo sladkor, jajce, sol in nato moko ter zgnetemo v testo.

Model namastimo. Testo razvaljamo na pomokanem pultu in z njim obložimo pekač.

 

Frangipane

Pečico segrejemo na 170 °C. Mandlje drobno zmeljemo s sladkorjem ter dodamo maslo, jajca in moko. Frangipane nadevamo v dresirno vrečko in nabrizgamo v model. Dno pečemo približno pol ure, dokler ni zlatorjavo in hrustljavo.

 

Beli nadev

Segrejemo mleko z mandljevo pasto in pustimo, da se navzame okusa. Umešamo kristalni sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, zlijemo v skledo in pustimo, da se ohladi. Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano stepemo.  Želatino stopimo v vodi, ki se je drži, in zlijemo na osnovo za beli nadev. Dobro premešamo, pomešamo s stepeno smetano in prelijemo v model. V model najprej nalijemo dno, pustimo, da se strdi, nato pa napolnimo do konca.

 

Poširane marelice

Marelice razpolovimo in jim odstranimo koščico. Segrejemo vodo z belim vinom in medom. Rožmarin osmukamo in dodamo listke. Pustimo 15 minut, da se navzame okusa. Dodamo polovice marelic, pokrijemo s plastično folijo in pustimo na ognju, da se pošira pol ure.

 

Sladkorni rožmarin

Pečico segrejemo na 75 °C. Odtrgamo približno 3-cm vejice, povaljamo jih v razžvrkljanem beljaku in nato v sladkorju v prahu. Vejice porazdelimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pečemo okrog 20 minut.

 

Postrežba

Strjeni beli nadev potresemo s trsnim sladkorjem in ga požgemo do zlatorjavega s plinskim gorilnikom. Odstranimo model in beli nadev položimo na sredino pite.

 

sestavine

Mandljeva pasta za beli nadev in testo

  • 150 g mandljev
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce

Testo

  • 200 g hladnega masla
  • 200 g mandljeve paste
  • 125 g belega sladkorja
  • 75 g jajc
  • 3 g soli
  • 500 g moke

Frangipane

  • 125 g mandljev
  • 125 g sladkorja
  • 125 g masla
  • 2 jajci
  • 50 g moke

Beli nadev

  • 320 g mleka
  • 100 g mandljeve paste
  • 25 g kristalnega sladkorja
  • 20 g rumenjakov
  • 8 g želatine
  • 375 g smetane
  • 15 g trsnega sladkorja

Poširane marelice

  • 700 g francoskih marelic
  • 2 l vode
  • 50 ml belega vina
  • 1 žlica medu
  • 3 vejice rožmarina

Sladkorni rožmarin

  • 3 vejice rožmarina
  • 1 beljak
  • 50 g sladkorja