Sorodna oddaja:Patijina mehiška mizaOglejte si jo: Sreda 28 Julij ob 13:00 | Sreda 28 Julij ob 13:30

Opis

Machaca iz kozic in krompirjev burito

Priprava

  1. Čilija morita ali chipotle damo v skledo, ju pokrijemo z vročo vodo in pustimo namakati 10 minut. Odstranimo iz vode, odstranimo stebla, semena in na drobno nasekljamo.
  2. V srednje velikem loncu zavremo močno osoljeno vodo nad srednje močnim ognjem. Dodamo kozice in kuhamo 1 minuto ali dokler niso ravno prav kuhane. Odstranimo s penovko in damo na stran. Ko se kozice ohladijo, jih v serijah položimo v plastično vrečko in pretlačimo s kladivom ali težkim predmetom z ravnim dnom (kot sta majhna kozica ali ponev), dokler jih ne razdrobimo in zmečkamo.
  3. V isto vrelo vodo dodamo krompir in kuhamo 5 do 6 minut ali do mehkega. Odcedimo in damo na stran.
  4. V veliki kozici na srednjem ognju segrejemo arašidovo olje. Ko se segreje, dodamo čebulo in pražimo 3 do 4 minute, da se zmehča in prične rjaveti. Dodamo papriko serrano in čilija morita ali chipotle, premešamo in kuhamo 1 minuto. Dodamo česen in sezamova semena, premešamo in kuhamo še eno minuto, dokler česen ne zadiši in sezamova semena ne porjavijo. Dodamo paradižnik in sol ter kuhamo, dokler se paradižnik ne zmehča in postane pacast, približno 5 minut.
  5. Dodamo pretlačene kozice in kuhan krompir, dobro premešamo ter še 1 minuto tlačimo v pire. Solimo po okusu.
  6. Tortilje pogrejemo v ponvi ali kozici. Vsaki tortilji dodamo 2 do 3 žlice machace iz kozic in nadev za krompir ter jih zvijemo v burito. Ko jih sestavimo, jih lahko eno minuto pogrevamo v ponvi ali kozici, če jih želimo bolj pečene, ali pa jih pojemo mehke. Postrežemo s salso Serrano Cruda

 

sestavine

  • 2 posušena čilija morita ali chipotle
  • 0,5 kg srednje velikih kozic, oluščenih in opranih
  • 0,35 kg rdečega krompirja, olupljenega in narezanega na majhne kocke
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 1/2 skodelice drobno sesekljane čebule
  • 1 paprika serrano, brez stebla in drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana ali strta
  • 3 žlice sezamovih semen
  • 0,7 kg zrelega paradižnika, fino nasekljanega
  • 1/2 čajne žličke soli ali po okusu
  • 8 tortilj iz moke
  • Salsa Serrano Cruda za prilogo (recept sledi)

Sorodni recepti