Lososovi fileji z zeliščno omako, prepeličjimi jajci in šparglji

sestavine

  • 10 x 125 g enojnih filejev lososa, odrezanih iz celega fileja, s kožo
  • sol in črni poper
  • 20 svežih špargljevih vrhov
  • 5 prepeličjih jajc
  • Za omako:
  • 1 žlica narezanega svežega kopra
  • 1 žlica narezanega svežega drobnjaka
  • 1 žlica natrganih svežih metinih listov
  • 1 žlica peteršilja
  • 100 g polnomastne smetane crème fraîche
  • 100 g polnomastnega grškega jogurta
  • 150 ml lahke majoneze
  • 1 žlička sladkorja
  • ½ limone, samo sok

Priprava

  • Pečico segrejte na 180 stopinj (oziroma 160, če je ventilacijska).
  • Lososove fileje razporedite na z maslom premazan pekač in potresite s črnim poprom. Tesno pokrijte z aluminijasto folijo in pecite 15 minut ali dokler riba ne postane motno rožnate barve (ni več svetleče rožnata). Odstranite folijo in počakajte, da se ohladi, nato pokrijte in pustite, da se ohladi v hladilniku.
  • V posodi zavrite vodo, dodajte šparglje in jih kuhajte tri minute ali dokler se ne zmehčajo. Potopite jih v ledeno mrzlo vodo, da ustavite kuhanje, nato jih odcedite.
  • V manjši posodi zavrite vodo in dve minuti kuhajte prepeličja jajca. Potopite jih v ledeno mrzlo vodo, da ustavite kuhanje, nato jih odcedite in olupite.
  • Vse sestavine za omako dajte v mešalnik in zmešajte do gladkega. Pokusite in po potrebi posolite in popoprajte.
  • Na vsak kos lososa dajte malo zeliščne omake, polovico prepeličjega jajca in dva šparglja. Preostalo omako postrezite v posodici za omako, na servirni krožnik pa razporedite preostala prepeličja jajca.

Sorodni recepti

Poglej vse