Lososova pita iz vlečenega testa

Očistimo in grobo nasekljamo por ter bučke. V veliko ponev vlijemo malo olja in na majhnem ognju 30 minut pražimo por, čebulo in  listke timijana. Prvih petnajst minut naj bo ponev pokrita. Občasno premešamo. Ko se zelenjava zmehča, jo solimo in pustimo stati pet do deset minut.

Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na stopnjo 4. V ohlajeno zelenjavo nadrobimo losos, feto, čez naribamo limonino lupinico, vanjo ubijemo jajca in dobro premešamo. Vlečeno testo zložimo na dno malce naoljene ognjevarne ponve ali posode (premera okrog 30 cm). Listi naj se prekrivajo in visijo čez rob ponve. Dno naj bo povsem prekrito, ostane pa naj še dovolj testa, da bomo z njim lahko povsem prekrili nadev. Liste namastimo z oljčnim oljem. Na podlago iz testa razporedimo lososov nadev ter ga prekrijemo s testom, ki visi čez rob ponve, ter oblikujemo nekakšen pokrov. Testo po vrhu premažemo z oljčnim oljem in potresemo z drobno naribanim parmezanom. Pečemo na spodnji rešetki pečice okrog 45 do 50 minut oziroma dokler ni pita povsem pečena, zlatorjava in hrustljava.

Medtem narežemo solato in kumaro (najboljši je rebrast nož, vsekakor si ga priskrbite). Zmešamo limonin sok, ekstra deviško oljčno olje, sol in poper ter pokapamo po zelenjavi za solato. Pito prestavimo na desko, narežemo na krhlje in postrežemo.


Očistimo in grobo nasekljamo por ter bučke. V veliko ponev vlijemo malo olja in na majhnem ognju 30 minut pražimo por, čebulo in  listke timijana. Prvih petnajst minut naj bo ponev pokrita. Občasno premešamo. Ko se zelenjava zmehča, jo solimo in pustimo stati pet do deset minut.

Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na stopnjo 4. V ohlajeno zelenjavo nadrobimo losos, feto, čez naribamo limonino lupinico, vanjo ubijemo jajca in dobro premešamo. Vlečeno testo zložimo na dno malce naoljene ognjevarne ponve ali posode (premera okrog 30 cm). Listi naj se prekrivajo in visijo čez rob ponve. Dno naj bo povsem prekrito, ostane pa naj še dovolj testa, da bomo z njim lahko povsem prekrili nadev. Liste namastimo z oljčnim oljem. Na podlago iz testa razporedimo lososov nadev ter ga prekrijemo s testom, ki visi čez rob ponve, ter oblikujemo nekakšen pokrov. Testo po vrhu premažemo z oljčnim oljem in potresemo z drobno naribanim parmezanom. Pečemo na spodnji rešetki pečice okrog 45 do 50 minut oziroma dokler ni pita povsem pečena, zlatorjava in hrustljava.

Medtem narežemo solato in kumaro (najboljši je rebrast nož, vsekakor si ga priskrbite). Zmešamo limonin sok, ekstra deviško oljčno olje, sol in poper ter pokapamo po zelenjavi za solato. Pito prestavimo na desko, narežemo na krhlje in postrežemo.

sestavine

  • Sestavine3 pori 2 veliki bučki oljčno olje 2 vejici svežega timijana 200 g kuhanega lososa ki nam je ostal 100 g feta sira 1 limona 3 velika jajca 250 g zavitek vlečenega testa 15 g parmezana 1 glava solate vezivke 1 kumara 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse