Lososova pita iz vlečenega testa

Lososova pita iz vlečenega testa

Opis

Očistimo in grobo nasekljamo por ter bučke. V veliko ponev vlijemo malo olja in na majhnem ognju 30 minut pražimo por, čebulo in  listke timijana. Prvih petnajst minut naj bo ponev pokrita. Občasno premešamo. Ko se zelenjava zmehča, jo solimo in pustimo stati pet do deset minut.

Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na stopnjo 4. V ohlajeno zelenjavo nadrobimo losos, feto, čez naribamo limonino lupinico, vanjo ubijemo jajca in dobro premešamo. Vlečeno testo zložimo na dno malce naoljene ognjevarne ponve ali posode (premera okrog 30 cm). Listi naj se prekrivajo in visijo čez rob ponve. Dno naj bo povsem prekrito, ostane pa naj še dovolj testa, da bomo z njim lahko povsem prekrili nadev. Liste namastimo z oljčnim oljem. Na podlago iz testa razporedimo lososov nadev ter ga prekrijemo s testom, ki visi čez rob ponve, ter oblikujemo nekakšen pokrov. Testo po vrhu premažemo z oljčnim oljem in potresemo z drobno naribanim parmezanom. Pečemo na spodnji rešetki pečice okrog 45 do 50 minut oziroma dokler ni pita povsem pečena, zlatorjava in hrustljava.

Medtem narežemo solato in kumaro (najboljši je rebrast nož, vsekakor si ga priskrbite). Zmešamo limonin sok, ekstra deviško oljčno olje, sol in poper ter pokapamo po zelenjavi za solato. Pito prestavimo na desko, narežemo na krhlje in postrežemo.


Očistimo in grobo nasekljamo por ter bučke. V veliko ponev vlijemo malo olja in na majhnem ognju 30 minut pražimo por, čebulo in  listke timijana. Prvih petnajst minut naj bo ponev pokrita. Občasno premešamo. Ko se zelenjava zmehča, jo solimo in pustimo stati pet do deset minut.

Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na stopnjo 4. V ohlajeno zelenjavo nadrobimo losos, feto, čez naribamo limonino lupinico, vanjo ubijemo jajca in dobro premešamo. Vlečeno testo zložimo na dno malce naoljene ognjevarne ponve ali posode (premera okrog 30 cm). Listi naj se prekrivajo in visijo čez rob ponve. Dno naj bo povsem prekrito, ostane pa naj še dovolj testa, da bomo z njim lahko povsem prekrili nadev. Liste namastimo z oljčnim oljem. Na podlago iz testa razporedimo lososov nadev ter ga prekrijemo s testom, ki visi čez rob ponve, ter oblikujemo nekakšen pokrov. Testo po vrhu premažemo z oljčnim oljem in potresemo z drobno naribanim parmezanom. Pečemo na spodnji rešetki pečice okrog 45 do 50 minut oziroma dokler ni pita povsem pečena, zlatorjava in hrustljava.

Medtem narežemo solato in kumaro (najboljši je rebrast nož, vsekakor si ga priskrbite). Zmešamo limonin sok, ekstra deviško oljčno olje, sol in poper ter pokapamo po zelenjavi za solato. Pito prestavimo na desko, narežemo na krhlje in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 3 pori
  • 2 veliki bučki
  • oljčno olje
  • 2 vejici svežega timijana
  • 200 g kuhanega lososa
  • ki nam je ostal
  • 100 g feta sira
  • 1 limona
  • 3 velika jajca
  • 250 g zavitek vlečenega testa
  • 15 g parmezana
  • 1 glava solate vezivke
  • 1 kumara
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

Sorodni recepti