Opis

Limonov sufle

Priprava

 1. Skorja: v skledi mešalnika z lopatko zmešamo maslo, sladkor in sol pri srednje visoki hitrosti, dokler zmes ne postane lahka in puhasta, 2 do 3 minute. Dodamo rumenjak in mešamo do gladke zmesi. Hitrost zmanjšamo na srednje visoko in vmešamo moko, da dobimo gladko zmes. Testo oblikujemo v ploski disk, ga tesno ovijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik vsaj za 45 minut oziroma do 2 dni, da se strdi.
 2. Pečico ogrejemo na 190 °c. Ohlajeno testo pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko ogreje, približno 15 minut. Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo na približno 28 cm velik krog (če testo poči, ga stisnemo skupaj in pustimo stati nekaj minut, da se še bolj zmehča). Premestimo na 23 x 2,5 cm velik valovit pekač z odstranljivim dnom in potlačimo robove ter odstranimo odvečno testo. Zamrznemo, da se strdi, približno 15 minut. Položimo na obrobljen pekač, testo obložimo s papirjem za peko in ga napolnimo z posušenim fižolom ali utežmi za pito.
 3. Pečemo, dokler testo ni trdo, na dnu pa suho, 30 do 35 minut. Odstranimo papir za peko in uteži ter pečemo, dokler dno ni zlate barve, 5 do 7 minut. Pustimo, da se na rešetki popolnoma ohladi.
 4. Nadev: v srednje veliki kozici zmešamo rumenjake, 1/3 kristalnega sladkorja, limonovo lupino in limonov sok ter sol, da dobimo gladko zmes. V kozico dodamo maslo. Kuhamo nad srednjim ognjem in neprestano mešamo, dokler mešanica ni dovolj gosta, da prekrije leseno žlico, približno 5 minut. Odcedimo skozi fino sito v veliko skledo. Površino pokrijemo s plastično folijo, da ne bi nastala skorja. Postavimo v hladilnik, da se ohladi, vsaj za 30 minut, največ za dva dni.
 5. V skledi mešalnika pri srednji hitrosti stepemo jajca, da se začnejo peniti. Hitrost povečamo na visoko in postopoma dodajamo preostale tri žlice kristalnega sladkorja ter mešamo, dokler se v mešanici ne ustvarijo trde, sijoče grudice, 5 do 7 minut. Vmešamo 1/3 mešanice z beljaki, da maso razrahljamo. Previdno vmešamo preostalo mešanico beljakov, dokler ne izginejo grudice (pazimo, da ne premešamo preveč). Nadev prenesemo na testo za pite, vrh nežno zgladimo.
 6. Pečemo do puhastega in zlato rjavega, 18 do 22 minut. Pustimo, da se na rešetki popolnoma ohladi, približno 30 minut. Previdno odstranimo pekač in posipamo s sladkorjem v prahu.

sestavine

Skorja:

 • 110 g neslanega masla sobne temperature
 • 2 žlici kristalnega sladkorja
 • 1/2 čajne žličke soli
 • 1 velik rumenjak
 • 1 skodelica nebeljene večnamenske moke in še nekaj za posip

Nadev:

 • 4 velika jajca, rumenjaki in beljaki ločeni
 • 1/3 skodelice in 3 žlice kristalnega sladkorja
 • 1 čajna žlička naribane limonove lupine in 1/3 skodelice svežega limonovega soka
 • Ščepec soli
 • 2 žlici neslanega masla
 • Sladkor v prahu za posip

Sorodni recepti