Opis

Limonin kolač z malinami

Priprava

  1. Za testo damo moko, maslo in sladkor v prahu v mešalnik ter vse skupaj zmešamo, da bo zmes izgledala kot krušne drobtine. Dodamo jajce in stepemo, da se mešanica lepo združi. Mešanico izlijemo na pomokano površino in gnetemo do gladkega (pazimo, da ne zgnetemo preveč). Na tanko razvaljamo in 20 cm velik pekač z odstranljivim dnom obložimo s peki papirjem. Mešanico napikamo z vilicami in jo postavimo v hladilnik za približno 30 minut.
  2. Ventilatorsko/plinsko pečico predhodno segrejemo na 200/180 °C.
  3. Pekač obložimo s papirjem za peko in fižolom. Pečemo približno 15 minut, odstranimo papir in fižol ter testo znova položimo v pečico za 5–7 minut ali dokler se ne zapeče bledo zlato in postane suho ter hrustljavo. Damo na stran, da se ohladi.
  4. Za limonino kremo v ponev nadevamo smetano, sladkor in limonino lupino ter segrejemo do vretja, medtem pa mešamo, da se sladkor raztopi. Odstavimo in pustimo 5 minut, da se ohladi. Dodamo limonin sok in mešamo, dokler se mešanica rahlo ne zgosti. Pustimo stati 5 minut, da se ohladi, nato nadevamo na testo in poravnamo vrh.
  5. Položimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč, da se strdi.
  6. Ko serviramo, okrasimo z malinami, posipamo s sladkorjem v prahu in narežemo na krhlje. Po želji serviramo tudi s smetano.

sestavine

Za testo:

  • 175 g navadne moke in še nekaj za pomokanje
  • 75 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 1 žlica sladkorja v prahu in še nekaj za posip
  • 1 jajce iz proste reje, stepeno

Za limonino kremo:

  • 600 ml polnomastne smetane
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 3 limone, fino naribana lupina in sok

Za serviranje

  • 250 g malin
  • smetana (po izbiri)

Sorodni recepti