Limanda po sredozemsko

Limanda po sredozemsko

Opis

Priprava

Limandi na obeh straneh zarežemo z majhnim ostrim nožkom v 2-cm presledkih. V veliko ponev na močnem ognju zlijemo malo oljčnega olja. Dodamo slanino in pinjole ter cvremo nekaj minut, da pozlatijo.

Ribi potresemo s ščepcem soli in popra. Potresemo jih z nekaj narezanega peteršilja in čeznje naribamo lupino pol limone. Dišavnice dobro vtremo v ribe, zlasti v zareze. Obrnemo ju in postopek ponovimo.

Slanino in pinjole prestavimo na krožnik, v ponev dodamo še malce olja, če je treba, nato pa vanjo položimo limandi. Morda ju boste morali speči v dveh rundah ali uporabiti dve ponvi. Po nekaj minutah preverimo, ali sta ribi pozlatili, in ko sta, ju obrnemo. V ponev dodamo češnjeve paradižnike, olive in preostali peteršilj. Dobro pretresemo, nato pa dodamo slanino in pinjole.

Liste solate prelijemo z malo balzamičnega kisa, sokom pol limone, dodamo ščepec soli in popra ter ekstra deviško oljčno olje. Solato premešamo s čistimi rokami.

Ribi pečemo približno 6 do 7 minut. Z vilicami preverimo, ali sta nared, tako da jih zabodemo v najdebelejši del. Če meso zlahka odstopi od kosti, sta nared. Čeznju stisnemo preostalo polovico limone, ponev še zadnjič hitro pretresemo, nato pa odstavimo in postrežemo s solato ob strani. Lahko ju postrežemo tudi z mladim krompirjem.

sestavine

Sestavine

  • 2 celi limandi
  • očiščeni lusk in drobovine
  • oljčno olje
  • 4 rezine prekajene trebušne slanine
  • najboljše kakovosti
  • ki si jo lahko privoščimo
  • 1 žlica pinjol
  • morska sol in sveže mleti poper
  • majhen šopek svežega gladkolistnega peteršilja
  • grobo narezanega
  • 1 limona
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • prepolovljenih ali narezanih na četrtine
  • majhna pest črnih oliv s koščicami
  • 2 veliki pesti pesti zanimivih solatnih listov
  • denimo rukole
  • radiča in cikorije
  • opranih in posušenih
  • balzamični kis
  • ekstra deviško oljčno olje

Sorodni recepti