Lečina enolončnica s pokrovom iz kruha naan

Lečina enolončnica s pokrovom iz kruha naan

Opis

1.       Pečico segrejemo na 220 °C.

2.       Za pokrovko iz kruha naan damo v skledo moko, sladkor, sol, pecilni prašek in mak. Vse dobro premešamo in na sredi naredimo jamico. V drugi skledi z metlico zmešamo mleko in olje, nato mešanico vlijemo v jamico in dobro premešamo v testo. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga mesimo pet minut oziroma tako dolgo, da dobimo gladko testo. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Testo damo v pomaščeno skledo in pokrijemo s plastično folijo. Na toplem pustimo počivati deset do petnajst minut.

3.       Medtem pripravimo dhal. V ognjevarni posodi z debelim dnom na srednjem ognju segrejemo olje. Dodamo čebulo, začimbe in sol. Pražimo deset minut oziroma tako dolgo, da se čebula zmehča. Občasno premešamo. Vmešamo lečo in sladkor. Dobro premešamo, nato vlijemo jušno osnovo. Pustimo, da zavre, medtem pa razvaljamo krušno pokrovko.

4.       Testo vzamemo iz sklede in z žlico moke zelo na tanko potresemo delovno površino. Testo razvaljamo v enako obliko, kot je vrh posode z lečo. Testo naj sega pet centimetrov čez rob posode, saj bo v funkciji pokrovke. Ko leča zavre, posodo vzamemo z ognja in jo pokrijemo s krušno pokrovko. Testo močno pritisnemo ob rob posode. Z ostrim nožem naredimo zarezo v testeno pokrovko, skozi katero bo lahko uhajala para. V pečici kuhamo okrog 25 minut oziroma tako dolgo, da se kruh zlato zapeče in leča skuha.

5.       Medtem pripravimo sambal. Z lupilnikom tanko narežemo cvetačo in jo damo v skledo s sokom limete. Vse pretresemo. Kumaro vzdolžno prerežemo in odstranimo semena, ki jih zavržemo. Narežemo jo na tanke palčke in jo dodamo cvetači skupaj z mlado čebulo, čilijem in soljo. Vse premešamo. Pustimo, da se marinira 10 minut, preden vmešamo še kokosovo moko.

6.       Tik pred postrežbo v majhni kozici zavremo vodo in vanjo previdno damo jajca. Kuhamo jih pet do šest minut (odvisno od velikosti) oziroma do mehkega. Odcedimo jih in ohladimo pod hladno vodo. Nato jih olupimo in prepolovimo.

7.       Ko želimo postreči, predremo krušno pokrovko in razdelimo dhal v skodelice. Povrhu damo sambal, jajce in poleg postrežemo hrustljavi kruh naan.

sestavine

Naan:

  • 125 g bele krušne moke in še ena žlica za pomokanje
  • 1 žlička sladkorja
  • 0.5 žličke drobne soli
  • 0.5 žličke pecilnega praška
  • 2 žlici maka
  • 70 ml mleka
  • 1 žlica rastlinskega olja in še malo za namastitev

Dhal:

  • 60 ml rastlinskega olja
  • 1 čebula
  • drobno nasekljana
  • 1 žlica rumenih gorčičnih semen
  • 0.5 žličke mletega cimeta
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1 žlička drobljenega suhega čilija
  • 0.5 žličke mletega kardamoma
  • 0.5 žličke mletega ingverja
  • 0.5 žličke soli
  • 250 g prepolovljene rdeče leče
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove

Sambal:

  • 150 g cvetače (okrog ¼ majhne cvetače)
  • tanko narezane
  • 50 ml soka limete
  • 0.25 kumare
  • 2 mladi čebulici
  • drobno nasekljani
  • 1 dolg rdeči čili
  • razpolovljen
  • s semeni in drobno nasekljan; po okusu
  • 75 g kokosove moke

Za postrežbo:

  • 4 jajca kokoši proste reje

Sorodni recepti