Opis

Priprava:

1. Čebulo naribamo. Peteršilj in koriander grobo narežemo. Stresemo ju v skledo skupaj z mletim mesom. Dodamo jajce in krušne drobtine ter začinimo s soljo in poprom. Mleto meso zamešamo in oblikujemo štiri velike burgerje.

2. Burgerje položimo na krožnik, pokrijemo s prosojno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

3. Burgerje spečemo na žar ponvi ali na žaru. Polijemo jih z nekaj oljčnega olja. Pečemo jih 4 do 5 minut na obeh straneh.

4. Pecivo prerežemo na dva kosa. Dodamo rukolo, nanjo pa meso. Na meso postavimo eno ali dve rdeči pečeni papriki in tanke rezine rdeče čebule. Pecivo prepognemo.

5. Sladki krompir olupimo in narežemo dolge tanke kose. Položimo jih v skledo in polijemo z oljčnim oljem, s soljo, z mleto rdečo papriko in s pekočo papriko ter dobro premešamo. Krompir položimo na pekač in pečemo 30 minut pri 230 stopinjah.

6. Za šejk v kozico zlijemo sladkor, smetano, vaniljo in maslo. Mešanico premešamo in pustimo, da zavre na majhnem ognju. Po petih minutah ogenj ugasnemo, odstavimo lonec in pustimo, da se mešanica ohladi. V mešalnik damo dve kepici smetanovega sladoleda in zalijemo s svežim mlekom. Dodamo 80 ml karamelizirane mešanice in zmešamo.

7. Burgerje postrežemo s pečenim krompirjem in z mlečnim šejkom.

 

sestavine

Za burgerje

  • 500 g mlete svinjine
  • 0.5 čebule
  • 0.5 žličke janeževih semen
  • 40 g krušnih drobtin
  • 1 jajce

Za krompir

  • 1 kg sladkega krompirja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • 1 ščepec mlete pekoče paprike
  • 2 žlički mlete rdeče paprike

Za šejk

  • 0.5 žličke rjavega sladkorja
  • 1 skodelica sladke smetane
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 15 g masla
  • 2 žlici smetanovega sladoleda
  • 500 ml svežega mleka

Sorodni recepti