Kruhek s peteršiljem

Priprava:

1. Kvas raztopimo v mleku, pomešamo z metlico, dodamo sladkor, sol, nekaj žlic moke in pomešamo v gladko kašo. Pustimo, da vzhaja na toplem.

2. Peteršilj operemo in ga pomešamo z malce soli in z jogurtom.

3. Vzhajani kvas pomešamo z vse več moke, dokler ne dobimo lepljivega testa. Tretjino testa ločimo, jo pomešamo s peteršiljevo mešanico in zamesimo s še malo moke. Zeleno testo prekrijemo s plastično folijo in ga pustimo vzhajati. Belo testo zamesimo s preostalo moko in prav tako prekrijemo s folijo ter pustimo vzhajati. Če je potrebno, povečamo količino moke.

4. Oba testa razvaljamo v pravokotnike. Zeleno testo položimo na belega. Zeleno mora biti za prst manjše od belega.

5. Testo zavijemo v rulado, jo prestavimo v pekač in ponovno pustimo vzhajati dvajset minut. Po želji lahko oblikujemo majhne kruhke namesto celega kruha.

6. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Kruh po vrhu poševno zarežemo. Pečemo ga 30 do 35 minut in postrežemo še toplega.

 

sestavine

  • 500 g moke 200 ml mleka 1 žlička sladkorja 0.5 žličke soli 20 g svežega kvasa 2 žlici oljčnega olja 1 šopek peteršilja 2 žlici jogurta sol

Priprava