Kruh z žiti

Kruh z žiti

Opis

Priprava:

3 jaja ubijemo v večjo skledo. Dodamo rjavi sladkor in stepemo z metlico.

Dodamo 1,5 skodelice jogurta in stepemo.

V drugo skledo vsujemo moko iz sedmih žit, dodamo sodo bikarbono in premešamo.

Dodamo žlico oluščenih sončničnih semen, žlico soli in 50 gramov orehov. Dodamo še cimet in ponovno premešamo.

Na štedilnik postavimo ponev in prižgemo ogenj. V ponev damo žlico sezama, žlico oluščenih bučnih semen in pustimo, da se pražijo. Ko začnejo prasketati, so dovolj pražena. Tako bodo sprostila olje.  

Tekočo mešanico prelijemo po mešanici moke. Dodamo pol skodelice oljčnega olja in dobro premešamo s kuhalnico.  

Zmesi dodamo suhi kvas.

Dodamo žlico makovih semen ter bučnice in sezam iz ponve.

Baziliko in rožmarin v količini za eno žlico drobno nasekljamo, damo v zmes in dobro premešamo. Da bi preverili, ali je testo za kruh pripravljeno, vanj zabodemo žlico. Če žlica ne pade, pomeni, da je dovolj gosto.

Model za kruh namastimo z oljčnim oljem in vanj damo pripravljeno testo za kruh.

Da se znebimo morebitnega zraka, ujetega v testo, z modlom nekajkrat rahlo udarimo po ravni podlagi.

Zmočimo si roko in z nežnim pritiskom popravimo obliko. Če hočemo, da zgornja stran kruha naraste kot kupola, malo močneje pritisnemo ob robu kruha, ki se dotika modla.

Kruh lahko okrasimo tako, da po vrsti zajemamo makova, sezamova, očiščena sončnična semena in bučnice ter jih v diagonalnih črtah potresamo po kruhu. Kruh lahko okrasimo s poljubnimi vzorci.  

Da bi kruh vzhajal, ga postavimo na toplo in pustimo okrog 15 minut.

Vzhajani kruh pečemo 30-35 minut pri 180 stopinjah.

Pečeni kruh vzamemo iz pečice in modla. Če počakamo, da se malo ohladi, ga lažje dobimo iz modla. Narežemo in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 3 jajca
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1.5 skodelice jogurta
  • 550 g moke iz sedmih žit
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 žlica oluščenih sončničnih semen
  • 1 žlica sezama
  • 1 žlica oluščenih bučnic
  • 1 jušna žlica soli
  • 50 g orehov
  • 2 ščepa cimeta
  • 0.5 skodelice oljčnega olja
  • 1 žlica suhega kvasa
  • 1 žlica makovih semen
  • 0.5 žlice bazilike

Posip

  • 1 pest makovih semen
  • 1 pest sezama
  • 1 pest oluščenih sončničnih semen

Sorodni recepti