Kruh s sodo

Kruh s sodo

Opis

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 200 °C, plinsko pečico nastavimo na 6.

2. Suhe sestavine presejemo v skledo in na sredi naredimo vdolbino. Prihranimo dve žlici sirotke, preostalo dodamo moki. Počasi jo vlivamo in jo v moko vmešamo z vilicami. Pazimo, da testa ne gnetemo preveč, vendar moramo suhe sestavine dobro vmešati. Če je potrebno, dodamo še preostalo sirotko.

3. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in nežno mesimo 30 sekund. Ne smemo pretiravati. Pekač obložimo s papirjem za peko in ga pomokamo. Iz testa oblikujemo hlebec. Damo ga na pekač in rahlo potlačimo. Z nazobčanim nožem v hlebec zarežemo križ.

4. V predhodno segreti pečici pečemo kruh 30–35 minut, dokler ne dobi zlate skorje in je dobro pečen. Ali je kruh pečen, preverimo tako, da potrkamo po dnu kruha. Če zveni votlo, je pečen.

5. Ohladimo ga na rešetki, preden si privoščimo toplega ali hladnega.

sestavine

Sestavine za en hlebec

  • 350 g bele moke in še nekaj za pomokati
  • 150 g polnozrnate moke
  • 1.5 žličke sode bikarbone
  • 1 žličke soli
  • 1 žlička sipkega sladkorja
  • 450 ml sirotke

Sorodni recepti