Krompirjevo pecivo s sladko svinjino, pečenim paradižnikom in pečenim jajcem

Krompirjevo pecivo s sladko svinjino, pečenim paradižnikom in pečenim jajcem

Opis

Postopek

Mleko in vodo v majhni kozici počasi segrejemo, vendar ne do vročega. Krompirjevo moko, belo moko in kvas damo v skledo ter vse dobro premešamo. V suhe sestavine vlijemo toplo mleko z vodo in stepamo, da dobimo gladko zmes. Testo naj bi bilo nekako gostote redke tekoče smetane. Če je pregosto, dodamo eno do dve žlici vode. Skledo prekrijemo s plastično folijo in pustimo počivati pri sobni temperaturi uro do dve, dokler na površju ne vidimo veliko mehurčkov.

Medtem segrejemo ventilatorsko pečico na 200 °C ali običajno na 230 °C. Paradižnik na vejici damo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga potresemo z grobo soljo. Paradižnik pečemo okrog deset minut, toliko da popoka.

Temperaturo ventilatorske pečice zmanjšamo na 160 °C ali običajne na 190 °C. V testo vmešamo pecilni prašek in drobno sol.

Težko ponev z neoprijemljivo oblogo segrejemo na srednjem ognju. Dodamo dve žlici olja. Namaščene obroče za testo damo v ponev (vanjo moramo dobiti od dva do štiri obroče). V vsak obroč vlijemo 80 ml testa. Pokrijemo ponev in ogenj zmanjšamo na srednjo do nizko vrednost. Ko se površje peciva strdi in speni, po približno petih minutah, odstranimo obroče in pecivo zvrnemo na lopatico. Pečemo ga na drugi strani, dokler ne postane zlatorjavo, kar traja dve do tri minute. Pecivo prestavimo na rešetko. Postopek ponovimo s preostalim testom, ki ga zadostuje za štiri do pet kosov. (Včasih se prvi ponesreči.)

V drugo veliko ponev vlijemo žlico olja in jo damo na srednji ogenj. Ko je vroča, dodamo svinjske zrezke, ki jih pečemo dve do tri minute. Zrezke obrnemo in jih pečemo še minuto. Namažemo jih z gorčico, nato še z javorjevim sirupom. Zrezke stresemo iz ponve na pekač. Z desetcentimetrskim okroglim modelčkom za kekse iz zrezkov izrežemo štiri kroge. Damo jih na toplo v pečico, medtem pa pripravimo jajca.

Še enkrat namastimo obroče za testo. V veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo preostalo žlico olja. Obroče damo v ponev in v vsakega ubijemo jajce. Jajca pečemo v obroču, dokler beljak ne zakrkne, kar traja okrog dve do tri minute.

Za postrežbo damo na krožnik pecivo, nanj meso, nato jajce, na koncu še paradižnik.


Postopek

Mleko in vodo v majhni kozici počasi segrejemo, vendar ne do vročega. Krompirjevo moko, belo moko in kvas damo v skledo ter vse dobro premešamo. V suhe sestavine vlijemo toplo mleko z vodo in stepamo, da dobimo gladko zmes. Testo naj bi bilo nekako gostote redke tekoče smetane. Če je pregosto, dodamo eno do dve žlici vode. Skledo prekrijemo s plastično folijo in pustimo počivati pri sobni temperaturi uro do dve, dokler na površju ne vidimo veliko mehurčkov.

Medtem segrejemo ventilatorsko pečico na 200 °C ali običajno na 230 °C. Paradižnik na vejici damo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga potresemo z grobo soljo. Paradižnik pečemo okrog deset minut, toliko da popoka.

Temperaturo ventilatorske pečice zmanjšamo na 160 °C ali običajne na190 °C. V testo vmešamo pecilni prašek in drobno sol.

Težko ponev z neoprijemljivo oblogo segrejemo na srednjem ognju. Dodamo dve žlici olja. Namaščene obroče za testo damo v ponev (vanjo moramo dobiti od dva do štiri obroče). V vsak obroč vlijemo 80 ml testa. Pokrijemo ponev in ogenj zmanjšamo na srednjo do nizko vrednost. Ko se površje peciva strdi in speni, po približno petih minutah, odstranimo obroče in pecivo zvrnemo na lopatico. Pečemo ga na drugi strani, dokler ne postane zlatorjavo, kar traja dve do tri minute. Pecivo prestavimo na rešetko. Postopek ponovimo s preostalim testom, ki ga zadostuje za štiri do pet kosov. (Včasih se prvi ponesreči.)

V drugo veliko ponev vlijemo žlico olja in jo damo na srednji ogenj. Ko je vroča, dodamo svinjske zrezke, ki jih pečemo dve do tri minute. Zrezke obrnemo in jih pečemo še minuto. Namažemo jih z gorčico, nato še z javorjevim sirupom. Zrezke stresemo iz ponve na pekač. Z desetcentimetrskim okroglim modelčkom za kekse iz zrezkov izrežemo štiri kroge. Damo jih na toplo v pečico, medtem pa pripravimo jajca.

Še enkrat namastimo obroče za testo. V veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo preostalo žlico olja. Obroče damo v ponev in v vsakega ubijemo jajce. Jajca pečemo v obroču, dokler beljak ne zakrkne, kar traja okrog dve do tri minute.

Za postrežbo damo na krožnik pecivo, nanj meso, nato jajce, na koncu še paradižnik.

sestavine

Sestavine

  • 160 ml mleka
  • 6 žlic vode
  • 160 g krompirjeve moke
  • 85 g bele moke
  • 7 g zavitek kvasa za hitro vzhajanje
  • 250 g češnjevega paradižnika na vejici
  • groba sol
  • 0.5 žličke pecilnega praška
  • 0.5 žlice sončničnega ali rastlinskega olja
  • 2 velika svinjska zrezka (skupaj teže okrog 500g)
  • 2 žlički angleške gorčice
  • 2 žlički javorjevega sirupa
  • 4 velika jajca

Posebni pripomočki

  • dva do štirje 10-centimetrski obroči za pecivo
  • 10-centimetrski okrogli modelčki za piškote

Sorodni recepti