Kroglice in špageti

Kroglice in špageti

Opis

Priprava:

Lonec napolnimo z vodo in pustimo, da zavre.

Za kroglice v posodo ubijemo jajce, dodamo sredico dveh rezin belega kruha, namočeno v mleko, in mešamo, dokler kruh ne razpade.

Ko kruh dobro razpade in skupaj z mlekom dobi gostoto testa, dodamo mleto meso, kumin in sol ter dobro premešamo.

Z roko trgamo zmes za kroglice in jo med dlanmi oblikujemo v pet velikih kroglic.

Ponev damo na štedilnik, vanjo vlijemo malo oljčnega olja, ki ga segrejemo. V segreto olje damo kroglice ter jih med peko obračamo, da se na vseh straneh rjavo zapečejo. Ker jih bomo kuhali še s testeninami, jih ne spečemo do konca.

Rumeni, rdeči in zeleni papriki odstranimo peclje in semena. Narežemo jih na rezine in pazimo, da ohranijo obliko paprike.

Rdečo čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na velike kose, podobne jabolčnim krhljem.

Pražene kroglice vzamemo iz ponve in vsako prebodemo z 10-12 surovimi špageti. Kroglice naj bodo na sredini špagetov.

Kroglice, prebodene s špageti, damo v vrelo vodo in kuhamo do mehkega.

V ponev, v kateri smo pekli kroglice, damo rdečo čebulo in jo počasi pražimo, da se zmehča.

Ko se čebula malo zmehča, ji dodamo pisano papriko in pražimo naprej do mehkega. Dolijemo še malo oljčnega olja.

Kroglice s testeninami odcedimo. Dodamo jih zelenjavi v ponvi. Še nekaj časa naj se vse skupaj kuha. Nato ugasnemo ogenj.

Na servirni krožnik razpredimo čebulo in papriko, na zelenjavo pa še špagete s kroglicami.

Da bi kroglice okrasili za otroke, v vrečko za krašenje damo jogurt suzme in ga na kroglice nabrizgamo v majhne kupčke, da naredimo oči. Na oči damo košček bazilike in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 1 zavitek špagetov
  • voda
  • oljčno olje

Kroglice

  • 1 jajce
  • 2 rezini belega kruha
  • 1 žlica mleka
  • 250 g junčjega mesa
  • 1 žlička kumina
  • 1 ščep soli

Zelenjava

  • 1 rumena paprika babura
  • 1 rdeča paprika babura
  • 1 zelena paprika babura
  • 1 rdeča čebula

Okras

  • 2 žlici odcejenga jogurta suzme
  • bazilika