KREPKE POLNOZRNATE TESTENINE Z BRSTIČNIH OHROVTOM, SIROM IN KROMPIRJEM

Priprava

Pečico segrejte na 200 stopinj. V veliko kozico nalijte dovolj vode, da boste v njej skuhali brstični ohrovt, krompir in testenine.

 

Ko voda zavre, jo izdatno posolite, dodajte brstični ohrovt, kocke krompirja in testenine. Ko voda zavre, kuhajte 8-10 minut, da se krompir zmehča, testenine pa morajo biti na zob. Preden vse skupaj odcedite, si dajte na stran dve skodelici vode iz kozice.

 

Odcejene testenine, brstični ohrovt in krompir premestite v pekač (lahko tudi za lazanjo), dodajte rikoto in gruyère ter skodelico vode od kuhanja. Potresite, da se vse premeša. Če se vam zdijo testenine, dodajte še malo tekočine.

 

V majhni kozici segrejte maslo in česnovo olje. Ko začne rahlo cvrčati, v njem kakih 30 sekund cvrite list žajblja. Potem čez jed prelijte maslo in dodajte žajbljeve liste. Potresite  s parmezanom in pecite 20 minut, da bo po vrhu svetlo zlate barve. Meni je najbolj všeč, če jed počiva vsaj 15 minut, preden jo postrežete.

sestavine

  • Sestavine750 g brstičnega ohrovta (očiščenega in prerezanega na pol) 250 g krompirja za peko (narezanega na 2-3 cm velike kocke) 500 g polnozrnatih tortiglionijev ali peresnikov sol 100 g rikote 250 g sira Gruyère narezan na kocke 50 g nesoljenega masla na sobni temperaturi 1 žlica česnovega olja 4 nasekljani listi žajblja 50 g nastrganega parmezana (ali podobnega trdega sira)

Priprava