Kremna čebulna juha z zeleno zelenjavo in beluši

Kremna čebulna juha z zeleno zelenjavo in beluši

Opis

Priprava:

1. Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo. V lonec damo žlico olja in 30 g masla. Čebulo pražimo skupaj s strokom česna in lovorovim listom na rahlem ognju, dokler se ne zmehča. Dodamo pokrov, izrezan krog iz papirja za peko. Občasno premešamo in dodamo ščepec soli.

2. Dodamo pasto miso in dobro premešamo. Potem vlijemo zelenjavno osnovo. Po minuti ali dveh odstavimo z ognja.

3. Čebulo damo v mešalnik in jo zmeljemo. Dodamo tudi sveže mleko in preostalo maslo. Meljemo, dokler ne dobimo bele kreme. Solimo, popramo, dodamo šetraj, meto in česen v prahu.

4. Špinačo, kislico in blitvo (kislico in blitvo lahko nadomestite s koprivami) očistimo in odstranimo trde dele. Zeleno zelenjavo dobro operemo. V loncu stopimo preostalo maslo, dodamo strok česna, narezanega na koščke, nato pa še zeleno zelenjavo. Pražimo približno štiri do pet minut in pogosto premešamo. Vsakič ko zmes premešamo, dodamo ščepec soli.

5. Popraženo zelenjavo razporedimo po kuhinjski brisači. Po njen potresemo naribano limonino lupino.

6. Beluše olupimo s pomočjo lupilnika. Damo jih v lonec z vrelo soljeno vodo za 30 sekund. Beluše odcedimo.

7. Na dno globokega krožnika damo popraženo zelenjavo. Na njo dodamo trakove belušev. Na sredino damo surove rumenjake. Nato previdno vlijemo čebulno juho.

sestavine

Sestavine

  • 5 večjih glavic čebule
  • 1 strok česna
  • 1 žlica olja
  • 80 g masla
  • 400 ml svežega mleka
  • 1 žlica paste miso
  • 100 ml zelenjavne osnove
  • 1 lovorov list
  • sol in poper
  • šcepec mete
  • šcepec šetraja
  • šcepec česna v prahu

Za zelenjavo

  • 200 g kislice
  • 200 g blitve
  • 1 strok česna
  • limonina lupina
  • 50 g masla

Dodatki

  • 6 belih belušev
  • 4 rumenjaki

Sorodni recepti