Krema s turško kavo

Krema s turško kavo

Opis

Priprava

1. Kavni sirup: V majhni posodi na majhnem ognju zavremo 100 ml vode s sladkorjem, pri čemer nežno vrtimo tekočino v ponvi. Pustimo vreti pet do deset minut, dokler sirup ne postane gost in sijoč. Dodamo kavo ekspreso. Sirup prelijemo v majhno skledo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo (okrog 20 minut), nato ga do konca ohladimo v hladilniku.

2. Kavna krema: V srednje veliki ponvi do vrelišča segrejemo kavo, mleko in ščep soli.

3. V skledi štiri do pet minut stepamo rumenjake s sladkorjem, da postanejo svetli in penasti. Dodamo jedilni škrob.

4. Vročo kavno mešanico zlijemo v rumenjakovo peno, pri čemer ves čas mešamo z metlico. Zlijemo nazaj v ponev in še naprej mešamo nad srednjim ognjem, dokler ne zagledamo prvih mehurčkov in zmes postane zelo gosta in kremasta.

5. Kremasto mešanico odstavimo z ognja, prelijemo v skledo in jo pokrijemo s plastično folijo. Folija naj se dotika kreme.  Pustimo, da se ohladi do sobne temperature, nato jo damo v hladilnik.

6. Čokoladne ploščice: Na papir za peko postavimo kozarec in okrog njega narišemo krog, da dobimo šablono za ploščice. Potrebujemo šest šablon. Premer naj ne presega šest centimetrov. Papir damo na pekač, ki ga lahko damo v hladilnik.

7. V ponvi nad vodno kopeljo stopimo čokolado s ščepcem soli ali pa jo stopimo v mikrovalovni pečici, nastavljeni na nizko temperaturo. Stopljeno čokolado pustimo stati 15 minut, da se malce strdi.

8. Stopljeno čokolado z žlico nanesem v kroge na papirju za peko. Naj bodo ploščice čokolade malce manjše od narisanih krogov. Po čokoladi potresemo malo pistacij, marelic in dodamo košček ratluka. Ploščice postavimo v hladilnik za vsaj 15 minut, da se strdijo.

9. Čokoladna krema: Sladko smetano stepamo, dokler se ne začnejo delati mehki vrhovi. Z metlico dobro premešamo ohlajeno kavno kremo, da jo malo zmehčamo, nato jo vmešamo v stepeno sladko smetano. V kozarec damo zvrhano žlico kreme, nato žličko sirupa in tako nadaljujemo, dokler ne napolnimo kozarcev. V vsakem kozarcu naj bodo tri ali štiri plasti.

10. Kremo pustimo na hladnem do postrežbe. Vsak kozarček kreme pokrijemo s čokoladno ploščico in postrežemo.



Priprava

1. Kavni sirup: V majhni posodi na majhnem ognju zavremo 100 ml vode s sladkorjem, pri čemer nežno vrtimo tekočino v ponvi. Pustimo vreti pet do deset minut, dokler sirup ne postane gost in sijoč. Dodamo kavo ekspreso. Sirup prelijemo v majhno skledo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo (okrog 20 minut), nato ga do konca ohladimo v hladilniku.

2. Kavna krema: V srednje veliki ponvi do vrelišča segrejemo kavo, mleko in ščep soli.

3. V skledi štiri do pet minut stepamo rumenjake s sladkorjem, da postanejo svetli in penasti. Dodamo jedilni škrob.

4. Vročo kavno mešanico zlijemo v rumenjakovo peno, pri čemer ves čas mešamo z metlico. Zlijemo nazaj v ponev in še naprej mešamo nad srednjim ognjem, dokler ne zagledamo prvih mehurčkov in zmes postane zelo gosta in kremasta.

5. Kremasto mešanico odstavimo z ognja, prelijemo v skledo in jo pokrijemo s plastično folijo. Folija naj se dotika kreme.  Pustimo, da se ohladi do sobne temperature, nato jo damo v hladilnik.

6. Čokoladne ploščice: Na papir za peko postavimo kozarec in okrog njega narišemo krog, da dobimo šablono za ploščice. Potrebujemo šest šablon. Premer naj ne presega šest centimetrov. Papir damo na pekač, ki ga lahko damo v hladilnik.

7. V ponvi nad vodno kopeljo stopimo čokolado s ščepcem soli ali pa jo stopimo v mikrovalovni pečici, nastavljeni na nizko temperaturo. Stopljeno čokolado pustimo stati 15 minut, da se malce strdi.

8. Stopljeno čokolado z žlico nanesem v kroge na papirju za peko. Naj bodo ploščice čokolade malce manjše od narisanih krogov. Po čokoladi potresemo malo pistacij, marelic in dodamo košček ratluka. Ploščice postavimo v hladilnik za vsaj 15 minut, da se strdijo.

9. Čokoladna krema: Sladko smetano stepamo, dokler se ne začnejo delati mehki vrhovi. Z metlico dobro premešamo ohlajeno kavno kremo, da jo malo zmehčamo, nato jo vmešamo v stepeno sladko smetano. V kozarec damo zvrhano žlico kreme, nato žličko sirupa in tako nadaljujemo, dokler ne napolnimo kozarcev. V vsakem kozarcu naj bodo tri ali štiri plasti.

10. Kremo pustimo na hladnem do postrežbe. Vsak kozarček kreme pokrijemo s čokoladno ploščico in postrežemo.

sestavine

Kavni sirup

  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 30 ml kave espresso

Kavna krema

  • 150 ml kave espresso ali močne kave
  • 100 ml polnomastnega mleka
  • 3 rumenjaki
  • 80 g sipkega sladkorja
  • 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
  • 100 ml goste sladke smetane

Čokoladne ploščice

  • 100 g temne čokolade
  • nasekljane
  • 2 žlici pistacij
  • nasekljanih
  • 3 suhe marelice
  • narezane na trakove
  • 2 vrtnična ratluka
  • nasekljana

Sorodni recepti