Kraljeve kozice z jedilnim oslezom

sestavine

  • 2 krompirja, olupljena in narezana na kroglice s pomočjo žlice za melone
  • 2 korenčka, olupljena in narezana na kroglice s pomočjo žlice za melone
  • 1 rdeča pesa, olupljena in narezana na kroglice s pomočjo žlice za melone
  • 12 kozic
  • ščepec popra
  • ½ čajne žličke soli
  • 1 žlica masla
  • sok 1 limone
  • Jedilni oslez:
  • 1 l olja
  • 300 g jedilnega osleza
  • ½ čajne žličke soli
  • ščepec popra
  • sok 1 limete
  • Za drobtinice:
  • 50 g masla
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna, zelo drobno nasekljana
  • 2 debeli rezini kruha brez skorje, narezani na majhne kocke
  • 1 kozica, sesekljana
  • sol
  • poper
  • Za dekoracijo:
  • 6 lističev zelišča gotu kola
  • paradižnik, narezan na čolničke
  • čili, drobno nasekljan
  • maldivska tuna
  • rdeča čebula, olupljena in drobno nasekljana

Priprava

  • Krompir in korenček damo v velik lonec nad srednjim ognjem in vanj natočimo vodo, da pokrije vsebino.
  • Kuhamo 10–15 minut oz. tako dolgo, dokler ni skoraj kuhano. Osušimo in stresemo v posodo s hladno vodo, da prekinemo postopek kuhanja. Damo na stran.
  • V ločeno posodo nad srednjim ognjem stresemo rdečo peso in jo prekrijemo z vodo. Kuhamo 10–15 minut oz. tako dolgo, dokler ni skoraj kuhano.
  • Osušimo in stresemo v posodo s hladno vodo, da prekinemo postopek kuhanja. Damo na stran.
  • Za drobtinice segrejemo olje in maslo v srednje veliki posodi nad velikim ognjem, dokler se mešanica ne začne peniti.
  • Ko se olje in maslo začneta peniti, dodamo česen. Pražimo, dokler lepo ne zadiši.
  • Dodamo krušne kocke in pražimo, dokler kruh ne postane hrustljav in zlat, pri tem pa občasno premešamo.
  • Dodamo kozice in pražimo, dokler niso pečene. Začinimo s soljo in poprom. Odstranimo z ognja in odcedimo kruh, pri tem pa olje shranimo za kozice.
  • Kruh nasekljamo na manjše kocke in ga damo na stran.
  • Za jedilni oslez v velikem loncu segrejemo olje na velikem ognju, dokler se ne začne kaditi. Postopoma dodajamo jedilni oslez, ga nekaj minut pražimo, da postane zlat. Odstranimo iz olja in osušimo na papirnatih brisačkah.
  • Damo ga v posodo s soljo, poprom in limetinim sokom ter premešamo. Damo na stran, dokler ne postrežemo.
  • Olupimo kozice, jim odstranimo drobovje in jih operemo. Po potrebi jih pristrižemo, da bodo vse približno enake velikosti in se bodo enakomerno popekle. Začinimo s poprom.
  • V srednje veliki ponvi segrejemo olje, ki smo ga shranili od drobtinic, in začinimo s soljo.
  • Ko je olje vroče, dodamo kozice in pražimo nekaj minut oz. dokler niso na eni strani pečene.
  • Kozice obrnemo in jih pečemo še eno minuto oz. dokler niso pečene. Odstranimo z ognja in damo na stran.
  • Odcedimo krompir, korenček in rdečo peso ter jih dodamo v ponev, kjer smo popekli kozice.
  • Pomešamo, da se zelenjava namoči v preostalo olje in po potrebi dodatno začinimo. Vmešamo maslo in limetin sok ter odstranimo z ognja in postrežemo.
  • Majhno porcijo okre položimo na vsak krožnik, obložimo s paradižnikovimi čolnički in posipamo s čilijem, maldivsko tuno in sesekljano čebulo. Nato na vsak krožnik položimo dve kozici, potreseni z drobtinicami in obogatenimi z zelenjavo. Celotno jed potresemo z nasekljanimi lističi zelišča gotu kola.

Sorodni recepti

Poglej vse