Krače z jabolčnikom in jabolki

Priprava:

1.       Pečico segrejemo na 180 °C. Krači damo v veliko posodo in ju zalijemo s hladno vodo. Postavimo na štedilnik, segrejemo do vretja in pustimo vreti dve do tri minute. Nato krači odcedimo in splaknemo, da odstranimo nečistoče.

2.       Jabolkom odstranimo pečke, jih damo v veliko posodo skupaj s kračama in jabolčnikom. Posoda naj bo velika le toliko, da krači komaj gresta vanjo. Pokrijemo in v pečici pečemo 2½-3 ure, dokler ne začne meso odstopati od kosti.

3.       Medtem pripravimo testo za ploščati kruh. V veliki skledi premešamo vse suhe sestavine in na sredini naredimo jamico. V drugi skledi z metlico premešamo med, olje in vodo. Mešamo tako dolgo, da se med raztopi. Mešanico vlijemo v jamico in mešamo, dokler ne zamesimo testa. Če se testo zdi pretrdo, dodamo malo tople vode. Testo mora biti malce lepljivo. Na malce pomokani delovni površini mesimo testo deset minut, da postane prožno in gladko. Nato ga damo v čisto malce naoljeno skledo. Pokrijemo ga in pustimo stati na toplem okrog eno uro oziroma tako dolgo, da dvakratno naraste.

4.       Za piccalilli rimski brokoli razdelimo na večje cvetove. Z lupilnikom ali velikim ostrim nožem na tanko narežemo brokoli, stebelno zeleno in bučko. Vse damo v veliko skledo. V možnarjem stremo zelišča in sol. Vmešamo kis, olje, gorčico in med. S tem prelijemo zelenjavo. Vse dobro premešamo. Tik pred postrežbo očistimo jabolka, jih na tanko narežemo in dodamo piccalilliju. Dobro premešamo.

5.       Ko so krače mehke, jih vzamemo iz pečice. Temperaturo pečice povišamo na 250 °C in vanjo damo težek pekač. Krači vzamemo iz posode in ju ohladimo toliko, da je mogoče z njima rokovati. Jabolka v posodi pretlačimo in dobro premešamo.

6.       Testo za ploščati kruh razdelimo na 12 kep. Razvaljamo jih na pomokani delovni površini v kroge, debele okrog 5 mm. Polovico krušnih krogov damo na predhodno segret pekač v pečici in jih pečemo okrog 6-7 minut oziroma tako dolgo,  da je kruh zlato zapečen in rahel. Postopek ponovimo s preostalim kruhom.

7.       Kračam odstranimo kožo in kosti ter jih zavržemo. S pomočjo vilic razkosamo meso in odstranimo morebitni hrustanec. Razkosano meso vrnemo v posodo z jabolki in jabolčnikom. Mešamo nad srednjim ognjem, dokler ni dovolj toplo.

8.       Ploščati kruh prerežemo, nadevamo z mešanico mesa in jabolk ter piccalillijem. Po vrhu damo žlico kisle smetane ali jogurta.

sestavine

  • Sestavine:2 krači (skupaj okrog 12-18 kg) 4 majhna zelena jabolka oprana 400 ml jabolčnika 150 g kisle smetane ali gostega grškega jogurtaPloščati kruh:350 g polnozrnate moke in še nekaj za pomokanje 3 žličke suhega kvasa 1 žlička drobne soli 1 žlica semen kumine 1 žlica medu 2 žlici oljčnega olja 200 ml mlačne vodePiccalilli200 g rimskega brokolija (okrog ½ majhnega) 2 stebli zelene 1 majhna bučka 0.5 žličke mlete kurkume 0.5 žličke mletega ingverja 0.5 žličke mletega kumina 0.5 žličke drobljenega suhega čilija velik ščep morske soli 80 ml jabolčnega kisa 80 ml ekstra deviškega oljčnega olja 2 žlički grobozrnate gorčice 1 žlička medu 2 majhni zeleni čvrsti jabolki

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse