Kosmuljev kolač

Kosmuljev kolač

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C in postavimo posodo v pečico, da se segreje.

2. Ponev postavimo na močen ogenj. Vanjo damo maslo, kosmulje in rjavi sladkor. Pražimo, nepokrito, približno pet do osem minut, dokler se kosmulje ne zmehčajo.

3. Ko pražimo, damo sestavine za testo v mešalnik ali multipraktik (lahko pa tudi samo v skledo in uporabimo metlico) in meljemo, dokler se vse dobro ne premeša.

4. Posodo vzamemo iz pečice in damo vanjo kosmulje in omako. Na kosmulje previdno nanesemo testo.

5. Dve žlici rjavega sladkorja potresemo po vrhu in pečemo v pečici 40 minut oziroma dokler nabodalo, ki ga zapičimo v sredino, ni čisto, ko ga povlečemo ven.

sestavine

Sestavine

  • 25 g masla
  • 350 g kosmulj (svežih ali zmrznjenih)
  • očiščenih in prepolovljenih
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici rjavega sladkorja za posip

Za testo

  • 125 ml mleka
  • 125 ml polnomastne smetane
  • 4 jajca
  • 600 g moke
  • 100 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Sorodni recepti