Koruzno pecivo z limono in rožmarinom

Koruzno pecivo z limono in rožmarinom

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 170 °C ali ventilatorsko na 150 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 3. Namastimo tortni model premera 25 cm in dno obložimo s papirjem za peko.

2. V skledi zmešamo polento in pecilni prašek. V drugi večji skledi z električnim mešalnikom penasto umešamo maslo. Dodamo sladkor in stepamo v rahlo penasto mešanico. Nato vmešamo mlete mandlje.

3. V manjši skledi nekaj sekund stepamo jajca. Nato jih med stalnim stepanjem postopoma dodajamo v masleno mešanico.

4. Dodamo limonino lupinico in nasekljani rožmarin. Previdno vmešamo še polento s pecilnim praškom, da dobimo gladko mešanico.

5. Testo stresemo v pripravljen model in pečemo na najnižji rešetki pečice med uro in petnajst minut ter uro in 25 minut oziroma, dokler ni zobotrebec, ki smo ga zapičili v biskvit, čist, ko ga izvlečemo. Pečen biskvit bo zlatorjave barve in na sredini nekoliko ugreznjen. Medtem ko se biskvit peče, pripravimo sirup.

6. Sirup: vse sestavine damo v kozico skupaj s 50 ml vode. Kozico postavimo na ogenj in pustimo, da vsebina zavre. Mešamo, da se sladkor raztopi. Pustimo vreti 3-4 minute, dokler se tekočina malce ne zgosti. Nato odstavimo z ognja in odstranimo vejici rožmarina.

7. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo v modlu deset minut. Z majhnim ostrim nožem ločimo biskvit od roba modla, nato ga previdno vzamemo iz modla in položimo na servirni pladenj.

8. Sirup znova segrejemo in z njim prelijemo biskvit. Preden biskvit postrežemo, pustimo, da se povsem ohladi.

sestavine

Sestavine

  • 225 g fine polente
  • 1 žlička brezglutenskega pecilnega praška
  • 450 g masla
  • zmehčanega in še nekaj za namastitev
  • 450 g sladkorja
  • 450 g mletih mandljev
  • 6 jajc
  • 2 limoni
  • 3 žličke drobno nasekljanega rožmarina in še vejice za okrasitev

Sirup

  • 2 limoni
  • samo sok
  • 2 vejici rožmarina
  • 100 g sladkorja

Sorodni recepti