Kolački s črkami

Kolački s črkami

sestavine

  • Kolački
  • 200 g moke
  • 7 g pecilnega praška
  • 220 g sladkorja
  • noževa konica soli
  • 1 jajce
  • 180 ml mleka
  • 60 ml sončničnega olja
  • Slaščičarska smetana
  • 250 ml mleka
  • sredica ½ stroka vanilje ali 1 žlička izvlečka vanilje
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica moke
  • Vaniljeva krema
  • Slaščičarska smetana (pripravljena količina)
  • 250 g masla na sobni temperaturi
  • 60 g sladkorja v prahu
  • Marcipan
  • 250 g marcipana
  • 1 žlička kurkume (ali 2 niti žafrana)
  • 1 žlička soka rdeče pese
  • sladkor v prahu
  • Dodatne potrebščine: pladenj za 12 kolačkov, 12 papirnih modelčkov, žlica za sladoled, vrečka za dekoriranje z nazobčanim nastavkom, valjar, nazobčan okrogel model za piškote, modeli črk

Priprava

  • korak: kolački
  • Pečico segrej na 180 °C. V pladenj za kolačke postavi papirne modelčke.
  • Nad skledo presej moko in pecilni prašek. Z metlico vmešaj sladkor in sol. Dodaj mleko, olje in jajce. Z lopatico vse dobro premešaj, da dobiš gladko in enakomerno zmes. Zmes z žlico za sladoled porazdeli po 12 papirnih modelčkih. Modelčke napolni do približno treh četrtin. Pekač postavi na rešetko na sredino pečice in kolačke peci 25 minut. Počakaj, da se povsem ohladijo.
  • korak: slaščičarska smetana
  • V posodi pri nizki temperaturi zavri mleko z vaniljo. Medtem zmešaj rumenjake, sladkor, moko in 2 žlici mleka v kašasto zmes. Vroče mleko med mešanjem zlij na kašasto zmes in vse zlij nazaj v posodo. Posodo postavi nazaj na ogenj in dobro mešaj z metlico. Slaščičarsko smetano kuhaj 2 minuti na nizki temperaturi in pri tem rahlim mešaj. S hladno vodo izplakni ploščat krožnik ali skledo in nanj zlij slaščičarsko smetano. Pokrij jo s folijo za živila in počakaj, da se malo ohladi, nato pa jo daj v hladilnik. Pred uporabo naj se dobro ohladi.
  • korak: vaniljeva krema
  • Mehko maslo, slaščičarsko smetano in sladkor v prahu daj v skledo. Z mešalnikom na srednji hitrosti vse zmešaj, nato pa pusti mešati vsaj 10 minut. Mešalnik naj zmes meša tako dolgo, da dobiš enakomerno zračno kremo. Daj jo v vrečko za dekoriranje z nazobčanim nastavkom in na vsak kolaček nabrizgaj kupček.
  • Rudolphov namig:Če se krema preveč prime stene posode, je skledo najbolje za kratek čas dati v vročo vodo, da se krema ob robu stopi. Nato jo lahko mešaš naprej.
  • korak: marcipan
  • V tretjino marcipana vgneti kurkumo, da marcipan obarvaš rumeno. Preostali marcipan zgneti s sokom rdeče pese. Iz rumenega marcipana izsekaj kroge z nazobčanim okroglim modelom za piškote. Z modeli črk izsekaj črke iz rožnatega marcipana. Črke pritisni na rumene kroge. Oboje skupaj nežno pritisni na vaniljevo kremo na kolačkih.

Sorodni recepti

Poglej vse