Kolački Mary Berry

sestavine

  • 450 g moke z dodanim kvasom
  • 2 zravnani čajni žlički pecilnega praška
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 100 g masla, zmehčanega, narezanega na koščke
  • 2 jajci proste reje
  • Nekaj mleka
  • Pest sultan (po izbiri)
  • Za prilogo
  • jagodna marmelada
  • gosta smetana

Priprava

  • Ventilatorsko/plinsko pečico predhodno segrejemo na 220 do 200 °C. Rahlo namažemo oba pekača.
  • Moko, pecilni prašek in sladkor damo v veliko skledo. Dodamo maslo in ga s prstnimi konicami vtremo, dokler mešanica ne spominja na krušne drobtine.
  • Jajca ubijemo v merilno posodico, nato dodamo dovolj mleka, da dobimo skupaj 300 ml tekočine. Jajce in mleko vmešamo v moko (morda je sploh ne bomo potrebovali), da dobimo mehko in lepljivo testo.
  • Testo razprostremo na rahlo pomokano delovno površino in ga nežno premesimo ter vmesimo sultane, če jih uporabljamo. Razvaljamo na pravokotnik, debel približno 2 cm.
  • Z valovitim rezalnikom narežemo na čim več možnih krogcev in jih položimo na pripravljene pekače. Vrhove kolačkov premažemo z nekaj dodatnega mleka ali mešanico jajc in mleka, ki sta nam ostala v skledi.
  • Pečemo 12 do 15 minut ali dokler kolački lepo vzhajajo in postanejo bledo zlatorjavi. Ohladimo jih na rešetki. Pojejmo čim bolj sveže.
  • Za serviranje razpolovimo kolačke in jih postrežemo z jagodno marmelado ter velikodušno žlico goste smetane.

Sorodni recepti

Poglej vse