Kolač z melaso in jajčno kremo

Kolač z melaso in jajčno kremo

sestavine

  • Testo
  • 225 g moke
  • 100 g masla
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • malo mleka za zgostitev
  • 1 jajce za premaz
  • Nadev
  • 800 g zlatega sirupa
  • 249 g svežih krušnih drobtin
  • 2 čajni žlički mletega ingverja
  • 1 limona (lupinica in sok)
  • Jajčna krema
  • 6 jajčnih rumenjakov
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 400 ml mleka
  • 1 strok vanilje

Priprava

  • Testo – sestavine zmešajte v mešalniku, potem razvaljajte in položite v  20-cm globok okvir za kolač ter hladite 2 uri. Slepo pecite na 200°C 15-20 minut. Potem premažite z jajcem in pecite še dodatnih  5 minut.
  • Nadev – segrejte zlati sirup in dobro zmešajte skupaj ostale sestavine, potem prelijte v kolačni pekač. Pecite na 180°C 30 – 40 minut.
  • Jajčna krema – stepajte jajčni rumenjak in sladkor, da dobite svetlo in kremasto zmes.
  • Mleko in semena vanilje dajte v ponev in zelo počasi zavrite.
  • Ko zavre, odstavite z ognja, prelijte čez mešanico z jajcem in močno stepajte.
  • Vse zlijte nazaj v ponev, spet zavrite, naj 5 minut rahlo vre, medtem pa ves čas mešajte.
  • Kos kolača postrezite s kupčkom jajčne kreme.

Sorodni recepti

Poglej vse