Opis
Kolač s klementinami in mandlji
Priprava
- Klementine položite v ponev in pokrijte z vodo. Zavrite in rahlo dušite 20–30 minut, dokler se ne zmehčajo. Odstavite, da se ohladi. Klementine prerežite na pol in zavrzite pečke.
- Klementine, vključno z lupino, dajte v mešalnik in zmiksajte v pasto.
- Pečico segrejte na 180 stopinj / 160 stopinj ventilator / plin 4, namastite model za torte velikosti 20 cm, dno obložite s papirjem za peko.
- V posodi zmešajte jajca, limonino lupinico in sladkor v prahu. Dodajte olivno olje in stepajte, da dobite rahlo homogeno zmes. Primešajte pasto iz klementin, nežno vmešajte še zmlete mandlje in pecilni prašek.
- Mešanico dajte v pekač in pecite 50 minut oziroma dokler ne vzhaja in postane zlato-rjave barve. Kolač se mora ob straneh rahlo skrčiti. Pekač dajte iz pečice, pustite, da se ohladi kar v modelu.
- Medtem za pripravo sirupa v majhni posodi na nizkem ognju segrevajte sladkor in limonin sok, dokler se sladkor ne raztopi. Po celotnem kolaču naredite veliko majhnih lukenj s kosom nekuhanih špagetov in pokapajte z limoninim sirupom. Kolač naj se v modelu popolnoma ohladi, obrnite ga na servirni krožnik, potresite s sladkorjem v prahu in postrezite s stepeno smetano in pomarančnimi krhlji.
sestavine
- 2 veliki klementini (približno 200 g), oprani
- 4 velika jajca iz proste reje
- 1 velika limona, samo lupina
- 160 g sladkorja v prahu
- 100 ml oljčnega olja
- 175g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- Za sirup
- 15g sladkorja
- 1 velika limona, samo sok
Za dekoracijo:
- sladkor v prahu
- 250 ml stepene smetane (neobvezno)
- 2-3 pomaranče, razdeljene na krhlje