Kolač s čokolado in mandlji

Kolač s čokolado in mandlji
Sorodna oddaja:Nina Babić: Moja francoska pekarnaOglejte si jo: Torek 1 Oktober ob 13:00 | Torek 1 Oktober ob 13:30

Priprava

  1. Podolgovat model premažite z omehčanim maslom. Povsod ga potresite z lističi mandljev. Za 15 minut ga dajte v hladilnik.
  2. V manjši kozici segrejte maslo (na nizki temperaturi). Ko se stopi, nežno mešajte, dokler ne porjavi, kakih 5-7 minut. Umaknite z ognja in pustite 5 minut, da se ohladi.
  3. V skledi mešalnika zmešajte mandljevo moko, sladkor v prahu, rumenjake, med, celo jajce in vaniljo. Stepajte 5 minut, da postane testo svetlo.
  4. Dodajte ohlajeno rjavo maslo in na srednji hitrosti mešajte kake pol minute. Na koncu dodajte obe lupinici.
  5. Zmešajte kakav, mandljevo moko, sladkor v prahu, moko in škrob ter vse skupaj presejte.
  6. Beljake stepajte približno 10 sekund pri srednji hitrosti. Dodajte sladkor in stepajte še minuto in pol ali dve minuti pri visoki hitrosti, da dobite čvrste vršičke.
  7. Odmerite 120 g stepenih beljakov in jih vmešajte v stepeno zmes z rumenjaki. Ne mešajte preveč, da testo ne pade.
  8. Preostanek stepenih beljakov pomešajte s suhimi sestavinami.
  9. Pečico segrejte na 180 stopinj in rešetko postavite na sredino. V model dajte temno testo in ga razporedite s pomočjo lopatke. Čez prelijte svetlo testo. Pecite kakih 25 minut. Potem znižajte na 160 minut in pecite še 20 minut. Z zobotrebcem preverite, če je že pečeno. Model vzemite iz pečice, kolač zvrnite na rešetko in ga pustite, da se ohladi na sobni temperaturi (približno eno uro).
  10. Za ganaš v vodni kopeli stopite čokolado, a ne do konca. Smetano zavrite in jo zlijte čez čokolado. Skledo pokrijte s folijo in pustite stati vsaj eno minuto. Potem začnite s silikonsko lopatko mešati na sredini, hitro in v smeri urinega kazalca. Ko zmes na sredi potemni, začnite mešati navzven, dokler ne pridete do robov. Mešajte, dokler ni celotna zmes temna in ni nobenih grudic več.
  11. Kolač položite na desko s spodnjo stranjo navzgor. Z dolgim nazobčanim ga prerežite po dolžine. Spodnjo polovico premažite z ganašem in nanjo položite zgornjo polovico.
  12. Kolač vrnite v pekač in ga nesite v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 30 minut. Ganaš se bo strdil in kolač utrdil. Preden ga razrežete, naj 10 minut stoji na sobni temperaturi.

*Pecite v pečici brez ventilatorja

Nasvet:

Najbolje so bo obnesel pekač dolžine 20-25 cm, visok okoli 8 cm.

sestavine

Za pekač:

  • 30 g omehčanega masla
  • 75 g mandljev v lističih

Za rjavo maslo:

  • 52 g masla

Za svetlo testo:

  • 75 g presejane mandljeve moke
  • 30 g presejanega sladkorja v prahu
  • 50 g rumenjakov (3 rumenjaki)
  • 20 g medu
  • 50 g jajc (1 jajce)
  • 5 g vaniljevega ekstrakta
  • lupinica 1/2 limone
  • lupinica 1/4 pomaranče

Za temno testo:

  • 16 g kakava
  • 80 g mandljeve moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 20 g moke
  • 18 g koruznega škroba

Za beljake:

  • 160 g beljakov (približno 4 1/2 beljaki)
  • 80 g sladkorja

Za ganaš:

  • 275 g temne čokolade
  • 250 g sladke smetane (35 % maščobe)

Sorodni recepti