KOLAČ LUDVIK XV.

KOLAČ LUDVIK XV.

sestavine

  • Lešnikov biskvit (dacquoise):
  • 170 g beljaka (4-5 kom)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 100g fino mletih lešnikov
  • 25 g moke
  • Čokoladni mousse:
  • 135 g temne čokolade (70 %)
  • 75 g rumenjaka (približno 5)
  • 30 g vode
  • 25 g kristalnega sladkorja
  • 10 g glukoze
  • 270 g sladke smetane (35 % maščobe)
  • Praline sloj:
  • 40 g karamelizirane bele čokolade
  • 160 g praline paste iz lešnikov
  • 80 g polnila feuilletine
  • Posip:
  • užitno zlato
  • kakav

Priprava

  • Za biskvit beljake s kristalnim sladkorjem stepite v čvrsto peno.
  • Zmešajte sladkor v prahu, mlete lešnike, pšenično moko in vse skupaj presejte.
  • Beljake previdno pomešajte s suhimi sestavinami.
  • Testo zlijte na pekač s papirjem za peko in poravnajte.
  • Pečico segrejte na 180 C in pecite približno 12-15 min, dokler ni svetlo-zlate barve. Prestavite na rešetko, da se ohladi.
  • Za čokoladni mousse v vodni kopeli stopite čokolado. Potem pripravite sladkorni sirup. V kozici zavrite vodo, sladkor in glukozo. Pustite, da se ohladi
  • V skledo dajte rumenjake in ohlajeni sirup. V vodni kopeli na nizkem ognju segrevajte do 55 C in ves čas mešajte. Čokolado previdno vmešajte v zmes rumenjakov in sladkornega sirupa.
  • 8.V mešalniku stepite sladko smetano in jo vmešajte v mešanico čokolade, rumenjakov in sladkorja.
  • Za praline pasto stopite karamelizirano belo čokolado (v vodni kopeli). V čokolado dodajte praline pasto iz lešnikov, dobro premešajte, da bo gladko, potem pa dodajte še polnilo feuilletine. Dobro premešajte.
  • 10.Ko je biskvit ohlajen, izrežite kroge z obodom ali steklenim kozarcem in jih postavite v silikonske modelčke. Gor položite praline in čokoladni mousse. Dajte v hladilnik. Kolače odstranite iz modelčkov. Postrezite jih s kakavom in potresite z zlatim prahom. 
  • *Pecite v pečici brez konvekcije.

Sorodni recepti

Poglej vse