KOLAČ LUDVIK XV.

KOLAČ LUDVIK XV.
Sorodna oddaja:Nina Babić: Moja francoska pekarnaOglejte si jo: Sobota 16 November ob 21:00 | Sobota 16 November ob 21:30

Opis

KOLAČ LUDVIK XV.

Priprava

  1. Za biskvit beljake s kristalnim sladkorjem stepite v čvrsto peno.
  2. Zmešajte sladkor v prahu, mlete lešnike, pšenično moko in vse skupaj presejte.
  3. Beljake previdno pomešajte s suhimi sestavinami.
  4. Testo zlijte na pekač s papirjem za peko in poravnajte.
  5. Pečico segrejte na 180 C in pecite približno 12-15 min, dokler ni svetlo-zlate barve. Prestavite na rešetko, da se ohladi.
  6. Za čokoladni mousse v vodni kopeli stopite čokolado. Potem pripravite sladkorni sirup. V kozici zavrite vodo, sladkor in glukozo. Pustite, da se ohladi
  7. V skledo dajte rumenjake in ohlajeni sirup. V vodni kopeli na nizkem ognju segrevajte do 55 C in ves čas mešajte. Čokolado previdno vmešajte v zmes rumenjakov in sladkornega sirupa.
  8. 8.V mešalniku stepite sladko smetano in jo vmešajte v mešanico čokolade, rumenjakov in sladkorja.
  9. Za praline pasto stopite karamelizirano belo čokolado (v vodni kopeli). V čokolado dodajte praline pasto iz lešnikov, dobro premešajte, da bo gladko, potem pa dodajte še polnilo feuilletine. Dobro premešajte.
  10. 10.Ko je biskvit ohlajen, izrežite kroge z obodom ali steklenim kozarcem in jih postavite v silikonske modelčke. Gor položite praline in čokoladni mousse. Dajte v hladilnik. Kolače odstranite iz modelčkov. Postrezite jih s kakavom in potresite z zlatim prahom. 

*Pecite v pečici brez konvekcije.

sestavine

Lešnikov biskvit (dacquoise):

  • 170 g beljaka (4-5 kom)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 100g fino mletih lešnikov
  • 25 g moke

Čokoladni mousse:

  • 135 g temne čokolade (70 %)
  • 75 g rumenjaka (približno 5)
  • 30 g vode
  • 25 g kristalnega sladkorja
  • 10 g glukoze
  • 270 g sladke smetane (35 % maščobe)

Praline sloj:

  • 40 g karamelizirane bele čokolade
  • 160 g praline paste iz lešnikov
  • 80 g polnila feuilletine

Posip:

  • užitno zlato
  • kakav

Sorodni recepti