Sorodna oddaja:Otoška pojedina s Petrom KuruvitoOglejte si jo: Torek 22 September ob 06:00 | Sreda 23 September ob 06:00

Opis

Kokosov rak z morskimi sadeži

Priprava

  1. Za pripravo omak zmešajte sestavine v ločenih posodah.
  2. V veliko ponev dajte kokosovega raka, dodajte drugi ekstrakt kokosovega mleka, čilije, sok limete in ščepec soli ter kuhajte na visokem ognju, dokler mešanica ne zavre. Pokrijte in kuhajte 9 minut, raka odstranite iz ponve in dajte na stran. Dodajte papagejvki in na srednjem ognju počasi kuhljajte 12 minut oziroma dokler nista ribi skuhani.
  3. Medtem dajte kopenske rake v velik lonec z vrelo osoljeno vodo. Ko voda ponovno zavre, kuhajte 6 minut, nato odcedite.
  4. Morske polže popecite na rešetki nad odprtim ognjem, pecite približno 4 minute.
  5. Za serviranje razlomite kokosovega raka in klešče, postopek ponovite z manjšimi kopenskimi raki. Rake, ribi in morske polže postrezite na velikem krožniku z obema omakama na strani ter dodajte kuhano manioko. Postrežete lahko tudi omako od kuhanja in vanjo pomakate manioko.  

Opomba: Za pripravo drugega ekstrakta mleka razbijte kokos z zadnjim delom mesarskega noža. Kokosovo vodo shranite, nato izdolbite belo meso. Odstranite rjavo membrano in kokosovo mesto naribajte na roko ali z električnim mešalnikom. Naribano meso in shranjeno tekočino dajte v blender in mešajte toliko časa, da postane meso mehko in se sestavine lepo povežejo. Cedilo obložite z muslinom in precedite. Iztisnite čim več tekočine – temu se reče prva ekstrakcija kokosovega mleka ali kokosova krema. Za drugo ekstrakcijo ponovite postopek z že precejenim kokosovim mesom – če nimate kokosove vode, lahko uporabite filtrirano vodo.

sestavine

  • 1 velik kokosov rak, očiščen
  • 1 liter drugega ekstrakta kokosovega mleka (glej opombo)
  • 6 majhnih zelenih čilijev, grobo nasekljani
  • Sok 2 limet
  • Sol
  • 2 papagajevki ali podobni ribi, vsaka po 2 kg, očiščeni
  • 10 majhnih kopenskih rakov, vsak po 100 g
  • 2 kg velikih morskih polžev
  • Kuhana manioka, za serviranje

Omaka iz čilija in limete

  • Sok 2 limet
  • 150 ml morske vode, ali osoljene vode
  • 3 majhni rdeči ali zeleni čiliji, drobno nasekljani

Omaka iz kokosa, čilija in limete

  • 150 ml kokosove kreme
  • Sok 1 limete
  • 3 majhni rdeči čiliji, drobno nasekljani

Sorodni recepti