Kofte s čičeriko, kuminom, špinačo in sezamovim prelivom

Kofte s čičeriko, kuminom, špinačo in sezamovim prelivom

Opis

Priprava:

1. Špinačo operemo in damo v namaščeno srednje vročo ponev. Mešamo, dokler ne upade. Nato jo dobro ožamemo, iztisnemo odvečno tekočino in drobno nasekljamo.

2. V vroči suhi ponvi približno minuto pražimo semena kumina, dokler ne sprostijo arome in pozlatijo. Nato jih v možnarju stremo.

3. Čičerko, kumino, začimbe, ščep soli in popra damo v multipraktik in vse zmeljemo v gladko pasto. Če je zmes presuha, da bi se sprijela, dodamo dve do tri žlice hladne vode in še enkrat premešamo. Dodamo špinačo, potresemo z moko in dobro premešamo.

4. Roke pomokamo in žlico zmesi zvaljamo v jajčasto obliko. Če nam to ne leži, lahko oblikujemo tudi kroglice. Ponavljamo, dokler ne porabimo vse zmesi. Potem kofte zložimo na pomokan pladenj. V hladilnik jih damo za vsaj uro.

5. Pečico segrejemo na 120 °C, plinsko pečico nastavimo na ½.

6. V ponvi segrejemo olje in kofte pečemo na srednjem ognju dve do tri minute. Zapečemo jih zlatorjavo na vseh straneh. Pečene kofte odcedimo in damo na toplo v pečico.

7. Premešamo sestavine za preliv in začinimo po okusu. Razredčimo ga lahko z oljčnim oljem.

8. Kofte postrežemo tople in poleg ponudimo preliv.                                        

sestavine

Sestavine

  • 200 g špinače
  • oljčno olje
  • za praženje
  • 1 žlica semen kumina
  • 2x420 g vložene čičerke
  • odcejene
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 0.5 žličke mlete kurkume
  • 2 žlici čičerikine moke in še nekaj za pomokati
  • morska sol in sveže mleti poper

Preliv

  • 150 g navadnega jogurta
  • 2 žlici sezamove paste tahini
  • po okusu
  • sok polovice limone
  • 2 žlici koriandrovih listov
  • nasekljanih
  • oljčno olje

Sorodni recepti