Klasični nugat Montélimar

Priprava:

Klasični nugat Montélimar

Pečico segrejemo na 180 °C. Mandlje pečemo okrog 20 minut, da notranjost postane zlatorjava. Vodo skupaj s sladkorjem in glukoznim sirupom zavremo do 145 °C. Rob občasno s čopičem premažemo z vodo, da sladkor ne kristalizira. Ko ima sladkor 120 °C, zavremo med do 130 °C. Beljake stepemo v sneg. Temu najprej prilijemo med po kapljicah. Zatem prilijemo sladkorni sirup. Planetni mešalnik nastavimo na polovično hitrost.

 

Ko se vse dobro pomeša, hitrost povečamo. Nugat mešamo, dokler pena ne dobi mat leska. Nato hitrost zmanjšamo in dodamo oreščke. Nekaj jih shranimo za okras. Še malo pomešamo.

 

Posip

Pečico segrejemo na 180 °C. Mandlje pečemo okrog 20 minut, da notranjost postane zlatorjava. Pustimo, da se ohladijo. Nugat potresemo z mandlji in pistacijami.

 

Nugat pustimo, da se strjuje vsaj 12 ur, a še raje 2 dni, na hladnem, vendar ne v hladilniku.

 

Ključne točke

·         S praženjem začimb iz njih sprostimo več okusa.

·         Najprej prilijemo medeni sirup, nato pa sladkornega.

·         Glukoza skrbi za to, da nugat ostane mehek. Nugat s čistim sladkorjem se bolj strdi.

·         Zelo pomembno je, da nugat mešamo, da se strdi. Poskrbeti moramo, da ima pena pridušen lesk.

·         Položimo ga z neravno stranjo navzgor.

·         Roke si zmočimo zato, da se nugat ne lepi nanje.

 

sestavine

  • Klasični nugat Montélimar 800 g mandljev 200 g pistacij 480 g medu 675 g kristalnega sladkorja 175 g glukoznega sirupa 120 g vode 100 g beljakov beli jedilni papir (oblat)Posip100 g prihranjenih neoluščenih mandlje 100 g pistacij

Priprava