Opis

Klasičen kruh za sendviče

Priprava

 1. V veliki skledi zmešamo moko, kvas, sladkor in sol.
 2. Kislo mleko (ali kislo smetano) nalijemo v merilni vrč, dodamo hladno vodo (skupaj bo 275 ml), nato pa še vrelo vodo (verjetno mi ni treba reči, da bo zdaj skupaj 375 ml). Zmehčano maslo vmešamo v vrč. Maslo se ne bo v stopilo v celoti, nič hudega.
 3. Vsebino vrča prelijemo v skledo s suhimi sestavinami, medtem pa mešamo z leseno žlico ali metlico (ta dva pripomočka imam najraje) ali pa z rokami. Mešamo, dokler testo ne vpije vse moke (nekaj moke se bo prijelo na stranice sklede). Presenečena bom, če nam bo to vzelo eno minuto. Testo oblikujemo v kroglo, posodo pokrijemo s folijo ali kapo za tuširanje in pustimo 10 minut.
 4. Malo olja vlijemo na kuhinjski pult in ga z roko razporedimo, da se površina za gnetenje zasveti. Testo vzamemo iz sklede in ga močno gnetemo 10 sekund. Gnetenje je zelo subjektivna zadeva, vsak ima svoj stil. Jaz s koncem dlani odrivam testo in ga vlečem nazaj s prsti. Testo znova oblikujemo v kroglo in ga vrnemo v skledo ter znova pokrijemo in pustimo za 10 minut. Ta postopek dvakrat ponovimo in po tretjem 10-sekundnem gnetenju znova oblikujemo v kroglo, damo v skledo, ga pokrijemo in pustimo eno uro.
 5. 900-gramski pekač za kruh obložimo s peki papirjem in narahlo namastimo stranice. Jaz uporabim papir, v katerem je bilo maslo. Iz posode vzamemo vzhajano testo in ga na naoljeni površini potlačimo, da dobimo približno 2 cm debelo mehko blazino, pri kateri naj bo en rob 4 cm krajši od dolžine pekača. Začnemo pri tem robu. Z obema rokama tesno zvijemo testo in ga z razpoko navzdol nežno položimo v pripravljen pekač. Morda bomo morali nežno pritisniti na stranice, saj se lahko zvitek ob zvijanju podaljša. Pustimo, da vzhaja 1–1 ½ ure, dokler ne pogleda tik čez rob pekača. Ko že skoraj doseže to točko, vklopimo pečico.
 6. Torej, ventilacijsko pečico segrejemo na 200/180 ℃. Vrhnji del testa posipamo z moko in pečemo 45 minut. V tem času bo kruh že nehal vzhajati in bo dobil zaobljen ter zlat vrhnji del. Če nas pečica ne heca, bo že pečen. Nadenemo si rokavice za peko, kruh hitro vzamemo iz pečice in ga damo na rešetko, preden ga narežemo. Da bo čim dlje ostal svež, ga shranimo v posodi za kruh. Drug način je, da ga zavijemo v kuhinjsko krpo.

 

SHRANJEVANJE:

Hranimo ga v nepredušni posodi ali zavitega v čisto kuhinjsko krpo v hladnem prostoru 4–5 dni.

 

ZAMRZNJENO:

Štruco ali rezine lahko zamrznemo v vrečkah (iztisnemo čim več zraka) in shranimo do 3 mesecev. Odtajamo pri sobni temperaturi. Če rezine uporabljamo posamezno, med njih namestimo papir za peko. Rezine lahko zamrznjene popečemo.

sestavine

 • 500 gramov ostre bele moke in še nekaj za posip
 • 2 ½ čajni žlički (7 g) ali 1 x 7 g vrečke instant kvasa
 • 2 čajni žlički (8 g) sladkorja v prahu
 • 2 čajni žlički (12 g) fine morske soli
 • 125 mililitrov kislega mleka (ali kisle smetane), neposredno iz hladilnika
 • 150 mililitrov hladne vode
 • 100 mililitrov vroče, pravkar zavrete vode
 • 3 x 15 ml žlic (45 g) zmehčanega neslanega masla (masla ne potrebujete, če uporabljate kislo smetano; potrebujete ga le za namastitev pekača)
 • rastlinsko olje za gnetenje

Sorodni recepti