Kipnik z vresovim medom

Kipnik z vresovim medom

Opis

Namastimo litrsko posodo za kipnik. Dve žlici medu damo v pripravljeno posodo. Če je med zelo gost, ga najprej malce segrejemo, da bo bolj tekoč.

 

Preostali med in vse druge sestavine damo v veliko skledo ter jih premešamo z električnim mešalnikom. Najprej začnemo počasi, potem hitrost mešanja stopnjujemo in mešamo dve minuti oziroma tako dolgo, da se vse sestavine lepo povežejo.

 

Mešanico vlijemo v posodo za kipnik čez med.

 

Na papir za peko položimo polo aluminijaste folije in na sredi obe poli prepognemo v gubo (tako bo kipnik lahko narastel med kuhanjem). Tako pripravljen papir za peko in folijo položimo čez posodo kipnika, pri čemer je aluminijasta folija na zgornji strani. Pritrdimo ju z vrvico in oblikujemo nekakšen ročaj, s pomočjo katerega bomo lahko kipnik dvignili iz posode.

Posodo za kipnik damo v večjo posodo, v katero nalijemo dovolj vode, da seže do polovice posode kipnika. Vse skupaj pokrijemo in pustimo da voda zavre. Nato zmanjšamo ogenj, da lepo počasi vre. Kipnik naj se kuha v pari okrog uro in četrt, dokler ne naraste in je a dotik prožen. Med kuhanjem po potrebi dolijemo vodo, če je povrela.

 

Odstranimo aluminijasto folijo in papir za peko. Z majhnih ostrim nožem podrsamo po robu posode za kipnik. Zvrnemo ga na velik pogret krožnik in postrežemo vročega z jajčno kremo ali smetano. 

sestavine

Kipnik

  • 130 g vresovega medu
  • 100 g neslanega masla
  • stoplenega in še malo za namastitev pekača
  • 100 g sladkorja
  • 3 srednje velika jajca
  • 110 g samovzhajajoče moke
  • 1 žlička pecilnega praška