Kiš s sladkovodnimi raki
Priprava:

Rakce speremo pod tekočo vodo.

Stremo dva stroka česna in nasekljamo čili papriko. Popražimo ju v ponvi na oljčnem olju.

Ko česen postane zlatorumen, dodamo rakce in jih popečemo na močnem ognju. Ko pordečijo, dodamo malo konjaka. Ko izpari, ponev odstavimo. Hladne rakce  oluščimo, le enega prihranimo celega.

Mesu rakcev dodamo belo omako in 2/3 pasiranega paradižnika.

Pekač namastimo ali ga obložimo s papirjem za peko. Potem na njem previdno oblikujemo listnato testo za podlago. Dodamo nadev in prepognemo stranice.

Pečemo pri 200 °C 20 minut v pečici, ki smo jo vnaprej segreli. Testo zapečemo zlatorjavo, nadev pa je še mehek.

Na majhnem ognju v ponvi segrejemo preostali pasirani paradižnik skupaj z neoluščenim rakcem in oljčnim oljem. Ko je kiš pečen, ga ohladimo in damo na krožnik.

Po vrhu okrasimo s paradižnikovo omako, rakcem in nekaj peteršilja.

 

 

 

 

 


sestavine

  • 1 osnova iz listnatega testaSestavine za nadev1 kg sladkovodnih rakov 2 stroka česna 2 žlici oljčnega olja 1 brizg konjaka 150 g pasiranega paradižnika 150 ml bele omake/bešamela (iz masla mleka in moke) 1 majhna čili paprika peteršilj

Priprava