Opis

Priprava

Kavna krema
Smetano stepamo, dokler ni gosta kot jogurt. V kavi razžvrkljamo instantno kavo, sladkor in jajca, da dobimo penasto tekočino. Skuhamo, ohladimo in vmešamo sladko smetano.

Tortni pekač obložimo s papirjem za peko in namestimo tortni obod. Kremo zlijemo v model in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za okrog tri ure.


Lešnikova podlaga
Pečico segrejemo na 180 ºC. Za beurre noisette segrevamo maslo v kozici, dokler ne postane malce rjavo in zadiši po lešnikih. Lešnike, sladkor v prahu in moko drobno zmeljemo. Beljake zmešamo z marelično marmelado in likerjem. Vmešamo lešnikovo mešanico. Dodamo mlačen beurre noisette in dobro premešamo. Namastimo pekač za torto, ga obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo testo. Podlago pečemo okrog dvajset minut do zlatorjave barve.

Kavna omaka
Sladkor karameliziramo in previdno prilijemo ekspreso. Pustimo zavreti in mešamo, dokler se karamel povsem ne raztopi. Posodo odstavimo z ognja in vmešamo maslo. Pustimo, da se omaka ohladi.

Obloga
Smetano stepemo s sladkorjem do čvrstega, nato z njo napolnimo dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom.

Kavno kremo vzamemo iz tortnega modela tako, da model na hitro potopimo v vročo vodo. Zamrznjeno kremo damo na lešnikovo podlago. Na kremo nabrizgamo kupčke smetane in čez naribamo čokolado. Torto pokapamo s kavno omako in jo takoj postrežemo.

sestavine

Kavna krema

  • 350 ml smetane
  • 100 g sladkorja
  • 125 ml kave
  • 1 žlička instantne kave
  • 4 rumenjaki

Lešnikova podlaga

  • 65 g masla
  • 60 g lešnikov
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 65 g moke
  • 3 beljaki
  • 1 žlica marelične marmelade
  • 1 žlica lešnikovega likerja

Kavna omaka

  • 75 g sladkorja
  • 70 ml ekspresa
  • 60 g masla

Obloga

  • 250 ml smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 rebro temne čokolade

Drugo

  • 2 pekača za torte
  • 1 tortni obod
  • premera 20 cm
  • papir za peko
  • dresirna vrečka
  • zvezdasti nastavek
  • strgalnik

Sorodni recepti