Kavna ledena torta
Recept je iz: Rudolph van Veen
Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)
sestavine
- Kavna krema:
- 350 ml smetane
- 100 g sladkorja
- 125 ml kave
- 1 žlička instantne kave
- 4 rumenjaki
- Lešnikova podlaga:
- 65 g masla
- 60 g lešnikov
- 100 g sladkorja v prahu
- 65 g moke
- 3 beljaki
- 1 žlica marelične marmelade
- 1 žlica lešnikovega likerja
- Kavna omaka:
- 75 g sladkorja
- 70 ml espresa
- 60 g masla
- Obloga:
- 250 ml smetane
- 50 g sladkorja
- 1 rebro temne čokolade
- Drugo:
- 2 pekača za torte
- 1 tortni obod premera 20 cm
- papir za peko
- dresirna vrečka
- zvezdasti nastavek
- strgalnik.
Priprava
- 1. Kavna krema
- Smetano stepamo, dokler ni gosta kot jogurt. V kavi razžvrkljamo instantno kavo, sladkor in jajca, da dobimo penasto tekočino. Skuhamo, ohladimo in vmešamo sladko smetano.
- Tortni pekač obložimo s papirjem za peko in namestimo tortni obod. Kremo zlijemo v model in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za okrog tri ure.
- 2. Lešnikova podlaga
- Pečico segrejemo na 180 ºC. Za beurre noisette segrevamo maslo v kozici, dokler ne postane malce rjavo in zadiši po lešnikih. Lešnike, sladkor v prahu in moko drobno zmeljemo. Beljake zmešamo z marelično marmelado in likerjem. Vmešamo lešnikovo mešanico. Dodamo mlačen beurre noisette in dobro premešamo. Namastimo pekač za torto, ga obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo testo. Podlago pečemo okrog dvajset minut do zlatorjave barve.
- 3. Kavna omaka
- Sladkor karameliziramo in previdno prilijemo ekspreso. Pustimo zavreti in mešamo, dokler se karamel povsem ne raztopi. Posodo odstavimo z ognja in vmešamo maslo. Pustimo, da se omaka ohladi.
- 4. Obloga
- Smetano stepemo s sladkorjem do čvrstega, nato z njo napolnimo dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom.
- 5. Kavno kremo vzamemo iz tortnega modela tako, da model na hitro potopimo v vročo vodo. Zamrznjeno kremo damo na lešnikovo podlago. Na kremo nabrizgamo kupčke smetane in čez naribamo čokolado. Torto pokapamo s kavno omako in jo takoj postrežemo.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Torta z jabolki, limeto in vetrci
Recepti Rudolph van Veen
Avstrijski šarkelj z banano in kokosom
Recepti Rudolph van Veen
Čoko-pekan torta v ponvi
Recepti Mary Berry
Izvrstna čokoladna torta s pralinami
Recepti Curtis Stone
Čokoladne tortice brez moke s stepeno smetano in malinami
Recepti Donal Skehan
Irska jabolčna torta s slanim karamelom
Recepti Rudolph van Veen
Torta z ingverjevo kremo
Recepti Donal Skehan
Popolna rojstnodnevna torta z mrvicami
Recepti Lora in Stoyan
Cheesecake z limeto in belo čokolado
Recepti Martha Stewart
Sadne tortice