Kavna ledena torta

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • Kavna krema:
  • 350 ml smetane
  • 100 g sladkorja
  • 125 ml kave
  • 1 žlička instantne kave
  • 4 rumenjaki
  • Lešnikova podlaga:
  • 65 g masla
  • 60 g lešnikov
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 65 g moke
  • 3 beljaki
  • 1 žlica marelične marmelade
  • 1 žlica lešnikovega likerja
  • Kavna omaka:
  • 75 g sladkorja
  • 70 ml espresa
  • 60 g masla
  • Obloga:
  • 250 ml smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 rebro temne čokolade
  • Drugo:
  • 2 pekača za torte
  • 1 tortni obod premera 20 cm
  • papir za peko
  • dresirna vrečka
  • zvezdasti nastavek
  • strgalnik.

Priprava

  • 1. Kavna krema
  • Smetano stepamo, dokler ni gosta kot jogurt. V kavi razžvrkljamo instantno kavo, sladkor in jajca, da dobimo penasto tekočino. Skuhamo, ohladimo in vmešamo sladko smetano.
  • Tortni pekač obložimo s papirjem za peko in namestimo tortni obod. Kremo zlijemo v model in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za okrog tri ure.
  • 2. Lešnikova podlaga
  • Pečico segrejemo na 180 ºC. Za beurre noisette segrevamo maslo v kozici, dokler ne postane malce rjavo in zadiši po lešnikih. Lešnike, sladkor v prahu in moko drobno zmeljemo. Beljake zmešamo z marelično marmelado in likerjem. Vmešamo lešnikovo mešanico. Dodamo mlačen beurre noisette in dobro premešamo. Namastimo pekač za torto, ga obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo testo. Podlago pečemo okrog dvajset minut do zlatorjave barve.
  • 3. Kavna omaka
  • Sladkor karameliziramo in previdno prilijemo ekspreso. Pustimo zavreti in mešamo, dokler se karamel povsem ne raztopi. Posodo odstavimo z ognja in vmešamo maslo. Pustimo, da se omaka ohladi.
  • 4. Obloga
  • Smetano stepemo s sladkorjem do čvrstega, nato z njo napolnimo dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom.
  • 5. Kavno kremo vzamemo iz tortnega modela tako, da model na hitro potopimo v vročo vodo. Zamrznjeno kremo damo na lešnikovo podlago. Na kremo nabrizgamo kupčke smetane in čez naribamo čokolado. Torto pokapamo s kavno omako in jo takoj postrežemo.

Sorodni recepti

Poglej vse