Kari z rdečo peso in fižolom

Kari z rdečo peso in fižolom

Opis

Kari z rdečo peso in fižolom

Priprava

Kari z rdečo peso

  1. V posodo dajte rdečo peso, čili v prahu, koriander, sol, cimetove palčke, čili, pandanov list in karijeve liste in dajte na stran.
  2. Na srednji temperaturi segrejte olje v ločenem loncu in dodajte čebulo in česen. Pražite, da čebula postekleni, občasno premešajte.
  3. Dodajte mešanico z rdečo peso, sladkor in kis ter dobro premešajte.
  4. Dodajte kokosovo mleko in kuhajte 15-20 minut. Če želite preveriti, ali je kari dovolj kuhan, potisnite nož skozi rdečo peso. Košček se mora zlahka razdvojiti, a še vedno imeti kanček hrustljavo strukturo.
  5. Preverite okus karija. Če je preveč kisa, dodajte sladkor, da uravnovesite okus.
  6. Dodajte kokosovo kremo in premešajte. Kuhajte toliko časa, da postane omaka gosta  in svetleča.
  7. Postrezite s kokosovo kremo po vrhu.

 

Kari s fižolom dolga vigna

  1. V posodo dajte fižol, čili v prahu, koriander, komarček, kurkumo, grško seno in kumin. Začinite s soljo in pretresite, da sestavine lepo prekrijejo fižol. Dodajte čebulo, česen in zelen čili.
  2. Na visoki temperaturi v ločenem loncu segrejte olje in dodajte karijeve liste. Malo popražite, nato dodajte mešanico s fižolom.
  3. Kuhajte na visoki temperaturi in stalno mešajte, dokler ne začne mešanica karamelizirati, fižol pa je ravno prav kuhan. Pazite, da se začimbe ne zažgejo.
  4. Dodajte kokosovo kremo in dobro premešajte. Kuhajte par minut oziroma toliko časa, se se fižol skuha do konca. Dodajte malo zgoščene kokosove kreme, premešajte in odstranite lonec s štedilnika.
  5. Pokrijte s pokrovko. Odkrijte pred serviranjem

 

Sambol z moringo oleifero

  1. V majhni posodi zmešajte vse sestavine in postrezite k obema karijema.

sestavine

Za kari z rdečo peso:

  • 1 velika rdeča čebula, olupljena in fino nasekljana
  • 2 stroka česna, fino nasekljana
  • 1 zelen čili
  • 1 5cm košček pandanovega lista
  • 1 vejica karija, listi
  • ½ kilograma rdeče pese, olupljena in narezana na kocke
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 1 žlička koriandra v prahu
  • sol
  • 1 cimetove palčke, oprane in nalomljene
  • 2 žlici masla ghee
  • olje
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 žličke belega kisa
  • 300ml kokosovega mleka
  • 100ml kokosove kreme, plus malo za serviranje

Za kari s fižolom dolga vigna:

  • 350g fižola dolga vigna, konci porezani, nalomljeni na manjše koščke
  • 1 žlička čilija v kosmičih
  • ½ žličke komarčka
  • ¼ žličke kurkume
  • ½ žličke grškega sena
  • 1 žlička kumina
  • sol
  • 1 majhna čebula, fino nasekljana
  • 2 zelena čilija, fino nasekljana
  • 1 vejica karija, listi
  • 2 žlici olja
  • 125ml kokosove kreme

Za sambolo z moringo oleifero:

  • čebula, fino nasekljana
  • listi moringe oleifere
  • 1 zelen čili, fino nasekljan
  • sok 1 limete
  • črni poper
  • sol

Sorodni recepti