Kari iz svinjske vratovine z mangovo omako

Kari iz svinjske vratovine z mangovo omako

Opis

Priprava:

1. Najprej pripravimo karijevo pasto. Limonsko travo, zdrobljene liste kombave, čili, ingver, česen, cimet, koriander, dober ščep soli in dobro mero popra damo v posodo multipraktika. Zmeljemo v pasto. Dodamo malo olja, da razredčimo.

2. V težko ponev vlijemo olje, jo segrejemo na srednjem ognju in v njej do rjavega spečeno svinjsko vratovino. Če imamo manjšo ponev, to naredimo v več rundah. Meso pečemo okrog pet minut, dokler ga po vsej površini dobro ne zapečemo. Meso vzamemo iz ponve in pustimo počivati. V ponev vlijemo še malo olja. Dodamo čebulo in jo pražimo 3–4 minute, dokler se ne zmehča in na robovih začne dobivati barvo.

3. Dodamo karijevo pasto, ves čas jo mešamo, da se dobro razporedi med čebulo. Svinjino vrnemo v ponev in mešamo, da meso dobro prekrijemo s karijevo pasto. Potem vlijemo kokosovo mleko. Dobro premešamo in postrgamo vse, kar se je prijelo na dno ponve.

4. Vlijemo kokošjo jušno osnovo, dobro premešamo. Nato vmešamo še sladkor, cele liste kombave, sojino omako in ribjo omako. Pokusimo in če je treba dodatno začinimo s sojino ali ribjo omako, soljo in poprom. Pustimo, da zavre, in na majhnem ognju kuhamo eno uro. Občasno premešamo. Ko se omaka zgosti in meso zmehča, je kari kuhan.

5. Zmešamo sestavine za omako in začinimo po okusu. Kari postrežemo z rižem, ki smo ga prelili z mangovo omako.

sestavine

Sestavine

  • oljčno olje
  • za praženje
  • 1 kg svinjske vratovine
  • narezane na 2
  • 5-cm kose
  • 1 čebula (drobno narezana)
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 1 žlica palmovega sladkorja ali rjavega sipkega sladkorja
  • 0.5 žlice sojine omake
  • 0.5 žlice ribje omake
  • po okusu
  • riž

Karijeva pasta

  • 1 steblo limonske trave
  • strto in drobno nasekljano
  • 4 liste kombave
  • 2 zdrobljena
  • 2 rdeča čilija
  • odstranimo semena in drobno nasekljamo
  • dodamo po okusu
  • 4 cm kos svežega ingverja
  • olupljen in nariban
  • 3 stroki česna (nasekljana)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 2 žlici oljčnega olja
  • morska sol in sveže mleti poper

Mangova omaka

  • 1 mango
  • 1 majhna rdeča čebula (drobno narezana)
  • šopek koriandra
  • grobo nasekljan
  • 2 žlici nasekljanih praženih arašidov
  • sok 1 limone
  • 1 čili z odstranjenimi semeni
  • nasekljan

Sorodni recepti