Karamelno hruškova pita

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • DULCE DE LECHE:
  • 1 pločevinka kondenziranega mleka
  • OREHOVA PASTA:
  • 130 g orehov
  • 130 g sladkorja
  • 1 beljak
  • KARAMELNO HRUŠKOVA PITA:
  • 100 g masla
  • 8 listov vlečenega testa
  • 2 hruški
  • 2 žlici trsnega sladkorja
  • 25 g mandljev v lističih
  • HRUŠKOVA OMAKA:
  • 200 ml hruškovega soka
  • 100 ml sladke smetane
  • 3 rumenjaki
  • 25 g sladkorja
  • DRUGO:
  • maslo za mastitev
  • keramični model
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

  • 1. Dulce de leche
  • V kozici zavremo vodo. Zaprto pločevinko kondenziranega mleka potopimo v vodo in pustimo počasi vreti okrog dve uri. Pomembno je, da je pločevinka ves čas pod vodo. Če je potrebno, prilijemo vodo. Pločevinke ne odpremo takoj. Počakamo pet minut, da se malce ohladi.
  • 2. Orehova pasta
  • Pečico segrejemo na 180 ºC. Orehe pečemo okrog 12 minut . Nato jih malce ohladimo, stremo in premešamo s sladkorjem. Dodamo beljak in pregnetemo v gladko pasto.
  • 3. Karamelno hruškova pita
  • Pečico segrejemo na 170 ºC. Raztopimo maslo in razgrnemo liste vlečenega testa. Namastimo model in ga obložimo z listi vlečenega testa, tako da visi čez rob. Olupimo hruške, odstranimo pečke in jih narežemo na tanke rezine. Dulce de leche zlijemo na testo in po njem razporedimo hruške, ki naj se prekrivajo kot opeka na strehi. Čez hruške upognemo testo, ki je viselo čez rob, in ga premažemo s stopljenim maslom. Potresemo s trsnim sladkorjem in mandlji v lističih. V pečici pečemo okrog 25 minut, dokler ni testo zlatorjavo in hrustljavo. Preden pito postrežemo, jo potresemo s sladkorjem v prahu.
  • 4. Hruškova omaka
  • Hruškov sok in smetano zavremo. Rumenjake stepemo s sladkorjem in prilijemo hruškov sok. Dobro premešamo in zlijemo nazaj v kozico. Omako kuhamo, a ne pustimo, da zavre. Hruškovo omako postrežemo toplo ali hladno s pito.

Sorodni recepti

Poglej vse