1. Za biskvit beljak najprej stepemo v sneg. Postopoma mu dodamo pol količine sladkorja, žlico za žlico, in stepamo, dokler ne dobimo trdih vrhov. Nato rumenjake s preostalim sladkorjem stepemo v gosto kremo.

2. Moko presejemo skupaj s kakavom v prahu in pecilnim praškom neposredno v skledo s stepenimi rumenjaki, vendar ne vse količine. Nadaljujemo z izmeničnim dodajanjem beljakov in suhe zmesi. Previdno premešamo. Na koncu dodamo stopljeno maslo in znova premešamo. Testo zlijemo v model za torto premera 26 cm, prekrit s papirjem za peko. Biskvit pečemo približno 20 do 25 minut v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah. Nato pustimo, da se ohladi.

3. Za karamelno plast oreščke zdrobimo (mandlje, lešnike, orehe, pistacije) in jih popečemo v suhi ponvi. Vzamemo jih ven in v isti ponvi pripravimo karamel: dodamo sladkor, maslo in pustimo na ognju 2 do 3 minute. Odstavimo z ognja, dodamo vročo, vendar ne vrelo sladko smetano, in nenehno mešamo. Ponev vrnemo na ogenj in vlijemo preostalo smetano. Ko se karamel zgosti, dodamo oreščke in suho sadje (rozine, brusnice) ter odstavimo z ognja.

4. Biskvit postavimo na ustrezen krožnik in ga namočimo s sirupom iz brendija, razredčenega s kavno skodelico vode. Na krožnik postavimo okvir modla in ga z notranje strani obložimo s trakovoma acetatnega papirja, s katerima povišamo okvir in lahko pripravimo torto želene višine. Biskvit prelijemo s karamelom z oreščki in suhim sadjem ter ga zgladimo. Pustimo, da se strdi.

5. Za mousse rumenjake s sladkorjem stepemo v gosto kremo. Dodamo mleko in 100 ml smetane. Kremo kuhamo v teflonski ponvi na šibkem ognju, dokler se ne začne gostiti, se lepiti na kuhalnico in puščati sled. Kremo zlijemo v skledo in ko je še vroča, ji dodamo na koščke zlomljeno čokolado ter mešamo, dokler se povsem ne stopi. Dobro ohladimo. Na koncu preostale beljake stepemo v mehkejši sneg in ga previdno dodamo čokoladni kremi.

6. Čokoladni mousse zlijemo po torti in pustimo v hladilniku, da počiva najmanj 5 do 6 ur, najbolje pa čez noč.

7. Pripravljeni torti ostranimo okvir in robove okrasimo z mandljevimi lističi. Po vrhu potresemo s kakavom v prahu.

8. Za okras v ponvici karameliziramo sladkor, lešnike nabodemo na zobotrebce, jih pomočimo v karamel, dvignemo tako, da nastane tanka nit in zabodemo v jabolko, ki smo ga postavili na visok kozarec. S karameliziranimi lešniki okrasimo torto.

sestavine

  • Za biskvit3 jajca 130 g sladkorja 70 g moke 2 žlici kakava 1 žlica pecilnega praška 30 g masla 3 žlice brendijaZa čokoladni mousse3 rumenjaki 60 g sladkorja 150 ml mleka 400 g sladke smetane 350 g temne čokoladeZa karamelno plast200 g mešanice oreščkov in suhega sadja 1 skodelica sladkorja 20 g masla 150 ml sladke smetaneZa okras1 kavna skodelica mandljevih lističev 1 kavna skodelica sladkorja 8 lešnikov kakav v prahu za posipanje

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse