Priprava:

Bezgovo cvetje in maslena omaka

  1. V posodo damo belo vino, bel vinski kis, česen in šalotko. Zavremo in reducirano tekočino, da je ostane največ za tri žlice. Prilijemo ribjo juho in spet reduciramo, dokler ne ostanejo štiri žlice tekočine.
  2. Posodo odstavimo in v tekočino potopimo bezgov cvet za dve minuti.
  3. Vino in cvet precedimo. Suhe snovi dobro potlačimo, da skozi cedilo dobimo čim več tekočine.
  4. Redukcijo iz bezgovega cveta in vina ponovno segrejemo. Vročo odstavimo in v njej postopoma topimo kocke hladnega masla, dokler ni omaka gosta kot grški jogurt.
  5. Dodamo gosto sladko smetano.

 

Solata

  1. Grozdje olupimo, odstranimo pečke, ga razpolovimo in namočimo v nekaj vina.

Korenček in redkvice damo v skledo, dodamo limonov sok, malo kristalnega sladkorja, malo soli in na koncu oljčno olje. Umaknemo.

 

Riba

  1. V ponvi stopimo maslo in dodamo nekaj oljčnega olja. Ponev dobro segrejemo, da bo riba zacvrčala, ko jo damo v olje.
  2. Filete pečemo v ponvi s kožo navzdol. Lahko jih obtežimo s krožnikom.
  3. Ko ostane surov le še ozek trak na sprednji strani ribe, ponev odstavimo z ognja, obrnemo filete in jih pečemo še največ 20 sekund.
  4. Previdno pogrejemo omako, in če je pregosta, jo lahko razredčimo z ribjo juho.
  5. Na krožnik damo nekaj omake, nanjo ribo s kožo navzgor. Okrasimo s solato, krebuljico in bezgovim cvetjem. Postrežemo.

 

sestavine

  • Maslena omaka z bezgovimi cvetovi150 ml belega vina 1 žlica belega vinskega kisa 200 ml ribje jušne osnove 1 strok česna 3 majhne šalotke 1 velik bezgov cvet 50 g hladnega masla 2 žlici goste sladke smetaneSolata6 grozdov mlad korenček 3 majhne redkvice sok polovice limone ekstra deviško oljčno olje 1 žlica kristalnega sladkorja 1 ščepec soliRiba1 velik filetiran kantar moka maslo oljčno olje ribja juha krebuljica bezgovo cvetje

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse