Kandirana rabarbara z jagodno-jogurtovim sladoledom

Dodatne potrebščine:

2 globoki posodi 20 x 30 cm, cedilo, čista krpa, naprava za sladoled, dresirna vrečka

 

Priprava:

Kandirana rabarbara

Rabarbaro operemo in olupimo. Olupke prihranimo. Vodo s sladkorjem zavremo in dodamo olupke. Rabarbaro narežemo na kose, velike toliko kot dolžina globoke posode. Kose rabarbare porazdelimo po globoki posodi. Tekočino zlijemo prek rabarbare. Rabarbaro pokrijemo s slojem papirnatih brisač in s plastično folijo. Pustimo, da se kandira okrog 2 uri.

 

Biskvit:

Pečico segrejemo na 170 °C. Baziliko grobo narežemo in jo zmeljemo z malce sladkorja. Po malem dodamo preostali sladkor in dobro zmeljemo.

Jajce penasto stepemo z bazilikinim sladkorjem. Moko presejemo in previdno umešamo v rahlo peno. Testo nadevamo v pekač, obložen s papirjem za peko. Biskvit pečemo okrog 30 minut.

 

Skuta

Jogurt damo v krpo in v cedilo za eno noč. Pustimo, da se odceja vsaj 2 uri, vendar raje čez noč. V skuto umešamo sladkor v prahu in jo nadevamo v dresirno vrečko. Sirotko shranimo.

 

Marinirane jagode

Polovico jagod očistimo, narežemo na četrtine in mariniramo v sirotki pokrite s plastično folijo okrog 10 minut.

 

Jogurtov sorbet

Sestavine dobro premešamo in pripravimo sladoled v napravi za sladoled.

 

Kandirana limonina lupina

Zavremo vodo s sladkorjem. Limono olupimo z lupilnikom. Poskusimo ne olupiti belega dela. Lupino narežemo na tanke trakove, jih dodamo v sirup in znova zavremo. Limonino lupino v sirupu shranimo v nepredušno zaprti posodi.

 

Jagodna juha

Preostale jagode v skledi pomešamo s sladkorjem in vodo. Pokrijemo s plastično folijo in enkrat pretresemo.

Pokrito skledo z jagodami segrejemo na vodni kopeli. Ogenj ugasnemo takoj, ko voda zavre.  

 

Postrežba

Biskvit narežemo na rezine 10x2 centimetra. Poleg položimo dve stebli rabarbare. Na biskvit nabrizgamo gumbke skute. Dodamo nekaj mariniranih jagod. Postrežemo s kandirano limonino lupino in jogurtovim sorbetom. Okrasimo z baziliko. Na mizi zraven postrežemo jagodno juho.

sestavine

  • Kandirana rabarbara250 g rabarbare 350 ml vode 350 g sladkorjaBiskvit1 šopek bazilike 125 g sladkorja 250 g jajc 125 g mokeSkuta500 g polnomastnega jogurta 2 žlički sladkorja v prahuMarinirane jagode200 g jagod sirotka od skuteJogurtov sorbet350 g polnomastnega jogurta 150 g sladkorjaJagodna juha250 g jagod 100 g sladkorja 50 ml vodeKandirana limonina lupina150 g sladkorja 150 ml vode 2 limoni

Priprava