Kalamari na žaru z rakovico, začinjenim nadevom, sipinim črnilom in omako iz suhega manga
Priprava

V posodi počasi segrejemo sipino črnilo in 100 ml vode. Nato dodamo mango in počasi kuhamo dve minuti.

Narežemo suh zrel mango, ga dodamo v omako s črnilom in odstavimo z ognja.

V skledi za nadev zmešamo meso rakovice, krušne drobtinice, pasto harissa, oljčno olje ter lupinico limone in limete.

Dodamo nasekljan koper, peteršilj, ščep soli in popra.

Lignje napolnimo z nadevom.

Nadevane lignje damo na žar in z malo oljčnega olja pečemo pet minut.

Za solato damo v pečico celo veliko rdečo papriko in jo zapečemo do črnega.

Črno zapečeno papriko vzamemo iz pečice in damo v skledo, obloženo s plastično folijo. Pustimo počivati tri minute.

Odstranimo plastično folijo in odstranimo vso počrnelo kožo (to naredimo pod tekočo vodo). Nato papriko narežemo na rezine. 

Bučke narežemo vzdolžno na zelo tanke rezine ter jih damo v skledo. Prelijemo jih z malo oljčnega olja, solimo in popramo.

Bučke na žaru popečemo na vsaki strani eno minuto.

Olje močno segrejemo v ponvi.

Dodamo drobno nasekljano čebulo, česen, nato lovke lignjev, fižol in vztrajno mešamo.

 Vlijemo malo belega vina, le toliko, da deglaziramo ponev.

Dodamo ½ žličke piri-pirija, nekaj soli in popra, nato premešamo. Mešanici dodamo narezano rdečo papriko in premešamo.

Odstavimo z ognja.

Rob krožnika okrasimo s sipinim črnilom, na sredo damo omako iz sipinega črnila in nanjo bučke z žara ter mešanico fižola in paprike.

Polnjene kalamare prepolovimo in jih položimo na vrh zelenjave. 

sestavine

  • Omaka iz suhega manga in sipinega črnila200 ml sipinega črnila 2 veliki pesti suhega mladega manga 2 žlici suhega zrelega mangaNadev8 srednje velikih celih očiščenih lignjev brez lovk 200 g mesa rakovice 1 velikih celih očiščenih lignjev brez lovk 100 ml oljčnega olja 0.5 šopka peteršilja 0.5 šopka kopra 1 rdeča paprika sol in poperSolata iz bučk in rjavega fižola 50 g lovk ligenj 1 pečena rdeča paprika 4 žlice oljčnega olja sol in poper 2 bučki strok strtega česna 150 g rjavega fižola (namočenega in kuhanega) malo belega vina 0.5 žličke piri-pirija (pekoča omaka)

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse