Kalamari na žaru z radičem in endivijo

sestavine

  • 600 g očiščenih kalamarov
  • Kosher ali morska sol
  • Sveže zdrobljen črni poper
  • ½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja, plus malo za pripravo solate
  • 2 čilija de arbol, grobo nasekljana
  • 3 stroki česna, narezani na rezine
  • 1/4 skodelice pistacij, grobo nasekljanih
  • 1 limona, razpolovljena
  • 1 glavica radiča, prerezana na četrtine
  • 2 glavi endivije, prerezana na pol
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 400 g belega fižola (konzerva), spran in osušen
  • ¼ skodelice nasekljanega koriandra

Priprava

  • Očistite kalamare, posolite, popoprajte in osušite s kuhinjskimi papirnatimi brisačkami.
  • Na majhnem ognju v kozici segrejte olje. Dodajte čilija, česen, pistacije in limono ter kuhajte 5 minut, da se olje prepoji z okusi. Odstranite z ognja. S penovko odstranite limono, pistacije, česen in čilija ter spravite na stran. Preostalo olje zlijte v veliko posodo.
  • Žar segrejte na visoko temperaturo in dobro namažite z oljem. Kalamare popecite, da postanejo hrustljavi ob robovih. Kalamare narežite na 1,5 cm velike obročke.
  • Radič in endivijo poškropite z oljčnim oljem in začinite s soljo in poprom. Popecite na žaru, 1-2 minuti, z vseh strani. Dajte na pladenj.
  • V veliko posodo z začinjenim oljem vmešajte vinski kis in sok popečene limone. Dodajte prihranjeno mešanico pistacij in čilija ter fižol in dobro premešajte. Mešanico dajte na popečeno solato na pladnju, dodajte kalamare in vse skupaj okrasite s koriandrom.

Sorodni recepti

Poglej vse