Južnjaški ocvrti piščanec

Južnjaški ocvrti piščanec

Opis

Za razsol v veliki ponvi minuto pražimo poprova zrna, nato dodamo preostale sestavine za razsol in 400 ml hladne vode. Zavremo in pustimo, da se ohladi. Dolijemo še 400 ml hladne vode. Medtem nekajkrat do kosti zarežemo piščančja stegna, da bodo čim bolje začinjena. Ko je razsol hladen, vanj damo vse kose piščanca, pokrijemo s plastično folijo in pustimo v hladilniku vsaj dvanajst ur. Jaz jih pustim čez noč. Nato piščanca damo v skledo in razsol zavržemo. Meso prelijemo s pinjencem, pokrijemo s plastično folijo in damo v hladilnik še za osem ur, da bo kar se da mehko.

Ko imamo meso pripravljeno, segrejemo pečico na190 ºC/plin 5. Sladki krompir dobro operemo, ga povaljamo v morski soli, damo na pekač in pečemo 30 minut. Medtem pripravimo kislo zelje. V veliki ponvi minuto pražimo semena koromača, nato ponev odstavimo z ognja. Vanjo vlijemo kis, dodamo sladkor in dober ščep morske soli. Drobno narežemo zelje in ga dodamo v ponev. Vse skupaj damo v hladilnik in vsake toliko premešamo, medtem ko pripravljamo piščanca.

V veliki skledi premešamo moko, pecilni prašek, kajenski poper, papriko, mleto čebulo in mleti česen. Veliko težko ponev skoraj do polovice napolnimo z oljem. Olje mora biti vsaj osem centimetrov globoko. Vendar ponve nikoli ne smemo napolniti čez polovico. Postavimo jo na srednji ogenj. S termometrom preverimo, kdaj je olje dovolj segreto (180ºC) ali pa vanj vržemo košček krompirja in počakamo, da se zlato zapeče. To je znak, da lahko začnemo cvrti. Meso vzamemo iz hladilnika. Kos ali dva vzamemo iz pinjenca in povaljamo v moki.  Odvečno moko otresemo in meso položimo na široko desko. Postopek ponovimo z vsemi preostalimi kosi piščanca.

Temperaturo pečice zmanjšamo na 170 ºC/plin 3 in damo sladki krompir na spodnjo rešetko. Ko je olje dovolj vroče, naredimo dvoje. Piščanca še enkrat na hitro pomokamo, nato ga previdno spustimo v vroče olje s pomočjo penilke. Cvremo 5 minut, meso enkrat obrnemo, nato ga poberemo iz olja in odložimo na kovinsko rešetko nad pekačem. Počakamo, da se olje spet segreje in postopek ponovimo pri zadnjih dveh stegnih. Nato pekač damo v pečico. Štiri krače ocvremo hkrati, nato jih dodamo k stegnom v pečici in pečemo 30 minut, da se meso povsem zmehča. Postrežemo s pečenim sladkim krompirjem, kislim zeljem in nekaj solatnimi listi.

Za razsol v veliki ponvi minuto pražimo poprova zrna, nato dodamo preostale sestavine za razsol in 400 ml hladne vode. Zavremo in pustimo, da se ohladi. Dolijemo še 400 ml hladne vode. Medtem nekajkrat do kosti zarežemo piščančja stegna, da bodo čim bolje začinjena. Ko je razsol hladen, vanj damo vse kose piščanca, pokrijemo s plastično folijo in pustimo v hladilniku vsaj dvanajst ur. Jaz jih pustim čez noč. Nato piščanca damo v skledo in razsol zavržemo. Meso prelijemo s pinjencem, pokrijemo s plastično folijo in damo v hladilnik še za osem ur, da bo kar se da mehko.

Ko imamo meso pripravljeno, segrejemo pečico na190 ºC/plin 5. Sladki krompir dobro operemo, ga povaljamo v morski soli, damo na pekač in pečemo 30 minut. Medtem pripravimo kislo zelje. V veliki ponvi minuto pražimo semena koromača, nato ponev odstavimo z ognja. Vanjo vlijemo kis, dodamo sladkor in dober ščep morske soli. Drobno narežemo zelje in ga dodamo v ponev. Vse skupaj damo v hladilnik in vsake toliko premešamo, medtem ko pripravljamo piščanca.

V veliki skledi premešamo moko, pecilni prašek, kajenski poper, papriko, mleto čebulo in mleti česen. Veliko težko ponev skoraj do polovice napolnimo z oljem. Olje mora biti vsaj osem centimetrov globoko. Vendar ponve nikoli ne smemo napolniti čez polovico. Postavimo jo na srednji ogenj. S termometrom preverimo, kdaj je olje dovolj segreto (180ºC) ali pa vanj vržemo košček krompirja in počakamo, da se zlato zapeče. To je znak, da lahko začnemo cvrti. Meso vzamemo iz hladilnika. Kos ali dva vzamemo iz pinjenca in povaljamo v moki.  Odvečno moko otresemo in meso položimo na široko desko. Postopek ponovimo z vsemi preostalimi kosi piščanca.

Temperaturo pečice zmanjšamo na 170 ºC/plin 3 in damo sladki krompir na spodnjo rešetko. Ko je olje dovolj vroče, naredimo dvoje. Piščanca še enkrat na hitro pomokamo, nato ga previdno spustimo v vroče olje s pomočjo penilke. Cvremo 5 minut, meso enkrat obrnemo, nato ga poberemo iz olja in odložimo na kovinsko rešetko nad pekačem. Počakamo, da se olje spet segreje in postopek ponovimo pri zadnjih dveh stegnih. Nato pekač damo v pečico. Štiri krače ocvremo hkrati, nato jih dodamo k stegnom v pečici in pečemo 30 minut, da se meso povsem zmehča. Postrežemo s pečenim sladkim krompirjem, kislim zeljem in nekaj solatnimi listi.

sestavine

Sestavine

  • 4 stegna piščancev iz proste reje s kožo in kostmi
  • 4 krače piščancev iz proste reje
  • 200 ml pinjenca
  • 4 sladki krompirji
  • 200 g bele moke
  • 1 zravnano žličko pecilnega praška
  • kajenskega popra
  • pekoče dimljene paprike
  • mlete čebule
  • mletega česna
  • 2 l arašidovega olja

Razsol

  • 1 žlica črnega popra v zrnu
  • 100 g morske soli
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 4 vejice svežega timijana
  • 4 sveži lovorovi listi
  • 4 stroki česna

Kislo zelje

  • 1 žlička semen koromača
  • 100 ml rdečega vinskega kisa
  • 1 zvrhana žlička zlatega sipkega sladkorja
  • 0.5 rdečega zelja (500g)

Sorodni recepti