Juha z zeleno in janežem

Juha z zeleno in janežem

Opis

Priprava

Zeleno olupimo in jo narežemo na majhne koščke. Čebulo olupimo in jo grobo nasekljamo. Česen olupimo in ga drobno nasekljamo. V lonec vlijemo oljčno olje in vsujemo malo soli. Dodamo nasekljano zelenjavo.

 

Listnati del zelene narežemo na več kosov in damo v lonec. Dodamo zvezdasti janež in lovorov list. Dodamo sol in mleto papriko. Dodamo toliko vode, da je zelenjava pokrita, premešamo in pokrijemo. Pustimo, da se kuha na srednjem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča.

 

Krompir olupimo in ga narežemo na več kosov. Damo ga v lonec. Z nožem odstranimo vlakna z debelega stebla zelene brez listov in jo očistimo. Drobno jo nasekljamo. Ko se zelenjava skuha, lovorov list in zvezdasti janež odstranimo iz lonca in s paličnim mešalnikom pretlačimo zelenjavo, da se spremeni v pire. Če ne marate grudic, juho lahko precedite.

Vrnemo na majhen ogenj in dodamo smetano. Solimo in popramo.

 

Ko juho vlijemo v krožnik, jo okrasimo z nasekljanim steblom in listi zelene. Dodamo nekaj kapljic limoninega soka in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 2 zeleni (stebla + listi)
  • 1 krompir
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 zvezdasta janeža
  • 2 suha lovorova lista
  • 1 ščepec grobo mlete pekoče paprike
  • sol
  • voda (dovolj
  • da pokrije zeleno)
  • 0.5 kozarca smetane
  • 1 limona

Sorodni recepti