Juha s sladkim krompirjem
Priprava

Olupimo topinambur in ga za kratek čas pustimo namakati v posodi vode. Sladki krompir olupimo in ga narežemo na majhne koščke. Topinambur nasekljamo na majhne koščke.

Česen olupimo in ga drobno nasekljamo. Korenje olupimo ga drobno narežemo.

Lonec postavimo na ogenj in dodamo malo oljčnega olja. V lonec dodamo topinambur, krompir in česen. Dodamo nekaj lističev origana, ki dopolnijo aromo. Lističe sveže bazilike drobno nasekljamo in jih dodamo v lonec. Premešamo. Solimo in popramo.

 

Ko zelenjava izpusti vodo, dodamo toliko vode, da je pokrita. Pokrijemo in pustimo, da zavre. Ko se zelenjava zmehča, ugasnemo ogenj in pustimo počivati. Z multipraktikom ali paličnim mešalnikom zmeljemo zelenjavo, dokler ne dobimo goste juhe. Juho damo na šibek ogenj in med mešanjem dodamo še en kozarec vode. Dodamo mleko in premešamo.

 

V drugo ponev damo maslo in ga stopimo. Dodamo sladko papriko v prahu in grobo mleto pekočo papriko ter rahlo premešamo. Na koncu juhi dodamo smetano. Solimo in popramo. Juho vlijemo v posodice in prelijemo s pekočim stopljenim maslom, ki smo ga pripravili. Nasekljamo nekaj listov svežega peteršilja, razlomimo grisin, da dobimo hrustljavost in ga posujemo po juhi. Posujemo z nekaj lističev svežega origana in postrežemo.

sestavine

  • Sestavine1 sladek krompir 6 kosov topinamburja 1 strok česna 1 korenje oljčno olje 2 vejici svežega origana 4 lističi sveže bazilike sol in črni poper voda (dovolj da pokrije zelenjavo + 1 kozarec) 1.5 čajne skodelice mleka 1 žlica masla (da se stopi in ga polijete po juhi) 0.5 čajne skodelce smetane 1 ščepec sladke paprike v prahu 1 ščepec grobo mlete pekoče paprike 2 lista peteršilja 1 grisin

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse