Opis

Juha s fižolom pinto

Priprava

  1. En dan pred kuhanjem fižol namočite v 6 skodelicah vode v 2,5-litrski ravni kozici.
  2. Naslednji dan vodo s fižolom zavrite in odstranite peno s površine. Dodajte paradižnik, čebul in dišečo metliko ter rahlo kuhajte, da se fižol omehča. To traja približno dve uri, odvisno od fižola. En fižol stisnite med prsti, moral bi biti kremast in gladek. Če je treba, med kuhanjem dolijte vodo.
  3. Ko je fižol kuha, odstranite dišečo metliko in fižol narahlo pritisnite s stiskalnikom za krompir. Dodajte vodo, da bo prave gostote, a ne pozabite, da se bo zgostilo, ko bo stalo. Posolite.
  4. Juho nalijte v skodelice in jo okrasite z nadrobljenim svežim sirom. Na krožničke dajte nasekljano čebulo, koriander in čili serrano, da si vsak doda po okusu. Postrezite s salso s chipotlejem.
  5. Za salso s chipotlejem s čilijev odstranite pecelj, ju prerežite in odstranite semena.
  6. V kozici popražite čebulo, paradižnik in česen. Paradižnik se mora pregreti, čebula pa mora postekleneti. Čili na hitro popecite in pritisnite s kleščicami, da se enakomerno popeče. Na vsaki strani rabi 20 sekund, toliko da se malo napihne.
  7. Sestavine zmešajte v blenderju s soljo in vodo, do gladkega. Začinite in postrezite.

sestavine

  • 1 skodelica suhega fižola pinto
  • 2 drobno nasekljani beli čebuli
  • 2 drobno nasekljana paradižnika
  • 2 vejici dišeče metlike
  • sol
  • 100 g nadrobljenega svežega sira
  • ½ skodelice drobno nasekljane bele čebule
  • ½ manjšega šopka koriandra, nasekljanega
  • 2 drobno nasekljana čilija serrano

Salsa s čilijem chipotle

  • 4 zreli paradižnički
  • ½ bele čebule, narezane na štiri
  • 2 manjša čilija chipotle (suha)
  • 1 olupljen strok česna
  • ½ skodelice vode
  • sol po okusu

Sorodni recepti