Opis

Juha iz školjk v bombetkah

Priprava

  1. V veliki, plitki posodi zavrite 250 ml vode. Dodajte školjke, pokrito kuhajte 3–4 minute, da se odprejo. Nastavite cedilo nad veliko skledo in odcedite školjke, tekočino shranite. Ko se školjke dovolj ohladijo, meso odstranite iz lupin.
  2. V loncu zavrite slano vodo in kuhajte krompir 5–10 minut, dokler se ne zmehča. Odcedite.
  3. V večji ponvi na zmernem ognju stopite maslo in do mehkega popražite slanino, čebulo ali šalotko, por in zeleno. Primešajte navadno moko in kuhajte 1 minuto. Dodajte tekočino od školjk in mešajte, dokler se ne zgosti. Dodajte mleko, smetano, lovorjev list, krompir in trsko. Zavrite, nato ogenj zmanjšajte in dušite 5 minut, dokler trska ni kuhana. Dodajte meso školjk in začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
  4. Juho s školjkami nalijte v izdolbene žemljice in okrasite s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

sestavine

  • 6 bombetk iz kislega testa ali iz bele moke (premera približno 12 cm), odstranjeni vrhovi, sredice odstranjene
  • 1 kg svežih školjk, očiščenih
  • 225 g krompirja, olupljen in narezan na kocke 1,5 cm
  • 40 g nesoljenega masla
  • 75 g dimljene slanine, drobno sesekljane
  • 1 majhna čebula ali šalotka, drobno sesekljana
  • 1 por, očiščen, po dolžini razpolovljen in drobno sesekljan
  • 2 palčki zelene, grobo sesekljane
  • 30g navadne moke
  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 200 ml polnomastne smetane
  • 1 lovorjev list
  • 200 g fileja trske (ali druge bele ribe), odstranjena koža, narezana na 2 cm velike kose
  • 1 žlička soli
  • črni poper
  • ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka
  • majhna pest peteršilja ali drobnjaka, grobo nasekljanega, za postrežbo

Sorodni recepti