Jogurtovo pecivo s kardamomom

Jogurtovo pecivo s kardamomom

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Namastimo model za šarkelj. Če uporabimo klasičen model, dno obložimo s papirjem za peko, stranice pa namastimo. V veliki skledi z električnim mešalnikom maslo penasto stepemo.

2. Vmešamo pomarančni sok in lupinico, nato še mleti kardamom. Jajca dodajamo vsako posebej in vsako dobro vmešamo. Nato primešamo jogurt. Presejemo moko, pecilni prašek in sol ter zmešamo v gladko zmes.

3. Testo zlijemo v pripravljen model. Po vrhu ga zgladimo z lopatico ali širokim nožem. Pecivo pečemo  50–55 minut oziroma tako dolgo, da zobotrebec, ki smo ga zapičili v sredino peciva, izvlečemo suhega.

4. Pečeno pecivo pustimo v pekaču samo 5 minut. Če smo uporabili model za šarkelj, nanj položimo kovinsko rešetko in pecivo zvrnemo na rešetko, kjer ga pustimo, da se ohladi.

5. Medtem ko se pecivo hladi, pripravimo premaz. Premešamo sladkor v prahu, kardamom, 25 ml jogurta. Če se zdi mešanica pregosta, dodamo še res čisto malo jogurta. Premaz mora biti gosto tekoč. Če je preredek, steče s peciva, če pa je pregost, se sploh ne razleze.

6. Pecivo damo na pladenj ali stojalo za torto. Pokapamo ga s premazom od sredine proti robu. Naredimo cikcakast vzorec. Takoj okrasimo z malinami, dokler je premaz še vlažen in se bodo nanj prijele.

sestavine

Sestavine

  • 250 g masla
  • zmehčanega in še nekaj za namastitev
  • 225 g sladkorja
  • sok in drobno naribana lupinica polovice velike ali ene majhne pomaranče
  • 1 žlička sveže mletih semen karadamoma (iz 12–14 strokov) ali žlička mletega kardamoma
  • 4 jajca
  • 225 ml navadnega jogurta
  • 350 g bele moke
  • 1.5 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 75 g svežih malin za okras

Premaz

  • 225 g sladkorja v prahu
  • presejanega
  • 1/4 žličke mletega kardamoma ali mleta semena iz 5 strokov kardamoma
  • 30 ml navadnega jogurta
  • 2.5 ml model za šarkelj

Sorodni recepti