Ješprenj z bučo

Ješprenj z bučo

Opis

Priprava:

Buči odstranimo semena, jo narežemo na 8 polmesecev in kose olupimo.

Rezine buče položimo na pekač, pobrizgamo z oljčnim oljem in začinimo s soljo in poprom. Potresemo z nekaj listi timijana. Rezine nekajkrat obrnemo, da jih dobro obložimo z oljčnim oljem in začimbami. Pečemo 40 minut pri 220 °C. Buči v pekaču dodamo panceto ali slanino in obilno prelijemo z medom. Pečemo v pečici 5 minut oziroma dokler panceta ne postane hrustljava.

 

V ponvi segrevamo maslo, dokler se ne zapeni. Nato dodamo strt strok česna v lupini in nasekljano čebulo.

Ko čebula postekleni, dodamo ješprenj. Zrna prekrijemo z maslom in čebulo tako, da nežno mešamo nekaj minut oziroma dokler ne zaslišimo prasketanja zrn.

V ponev zlijemo kozarec belega vina, pustimo rahlo vreti eno minuto, nato pa dodamo zajemalko jušne osnove.

Mešamo tako kot rižoto, medtem ko se jušna osnova vpija, da se sprosti škrob in se zrna ne sprimejo. Jušno osnovo dodajamo, dokler zrna niso povsem kuhana. 

Pečene rezine buče vzamemo iz pečice in 4 rezine narežemo na grobe kose, nežno pretlačimo z vilicami in damo v ponev z ješprenjem. Dodamo nariban parmezan in žlico masla ter dobro premešamo.

Na krožnike naložimo po zajemalko jedi in jo okrasimo s kosom buče in rezino slanine. Po vrhu potresemo s parmezanom.

 


sestavine

  • 300 g ješprenja
  • 1 srednje velika buča
  • 4 rezine pancete
  • 1 l zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • 1 kozarec belega vina
  • 3 žlice medu
  • 1 strok česna
  • 0.5 čebule
  • nasekljane
  • 1 šopek svežega timijana
  • maslo
  • nariban parmezan
  • morska sol
  • poper

Sorodni recepti