Javanska torta s pistacijami

Javanska torta s pistacijami

Opis

Način priprave:

1. V mešalniku zmeljemo pistacije s polovico sladkorja.

2. Beljake stepamo z drugo polovico sladkorja, da dobimo sneg.

3. Zmlete pistacije damo v skledo in dodamo jajca. Premešamo. Nato dodamo moko in zeleni čaj v prahu. Dodamo malo snega iz beljaka in premešamo. Vsujemo vso mešanico v preostali sneg in premešamo.

4. Zmes zlijemo v raven pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Razmažemo jo po pekaču, da je plast debela 3 mm. Biskvit pečemo 8 minut pri 220 stopinjah.

5. Za nadev v skledi zmešamo rumenjak z moko in nekaj hladnega mleka. Preostalo mleko segrejemo v kozici skupaj s sladkorjem in vsebino vaniljevega stroka. Toplo mleko dodamo rumenjaku, premešamo in mešanico vrnemo na ogenj. Mešamo približno 5 minut, da se zgosti. Kremo zlijemo v plitvo posodo in pokrijemo s prosojno folijo.

6. V mešalniku zmešamo maslo s pistacijevim oljem in sladkorjem v prahu, dokler ne dobimo penaste zmesi. Dodamo ohlajeno kremo in mešamo, dokler zmes ni enakomerna.

7. Čokolado stopimo na vodni kopeli. Ko se stopi, dodamo pistacijevo olje, bučna semena ali orehe. Premešamo.

8. Ohlajeni biskvit obrnemo in snamemo papir. Razrežemo ga na štiri enako široke kose.

9. Prvi kos postavimo na desko in ga premažemo z nekaj bele čokolade. Nanjo nanesemo nekaj nadeva in razmažemo. Položimo naslednji kos biskvita in rahlo pritisnemo. Znova namažemo s čokolado in z nadevom. Postopek ponovimo še enkrat in na koncu pokrijemo z zadnjim kosom biskvita. Torto damo v hladilnik, da se strdi.

10.  Kose biskvita ob strani poravnamo in tanko odrežemo neravne krajce. Torto zgoraj premažemo s segreto in precejeno marelično marmelado. Čeznjo potresemo ali položimo pistacije. Torto narežemo na tenke kose, postavimo pokončno in postrežemo.

 

sestavine

Za biskvit

  • 50 g masla
  • 115 g pistacij
  • 130 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 3 beljaki
  • 25 g moke
  • žlica japonskega zelenega čaja v prahu matcha

Za nadev

  • 125 ml mleka
  • 0.5 stroka vanilije
  • 1 rumenjak
  • 25 g sladkorja
  • žlica moke
  • 100 g masla
  • 25 ml pistacijevega olja
  • 30 g sladkorja v prahu

Za čokolado

  • 100 g bele čokolade
  • žlica pistacijevega olja
  • žlica marelične marmelade

Sorodni recepti